Szaunázás, Budapest kontra Vidék!

Sorra vesszük a fürdők, szállodák wellness és szaunavilágát a jövőben. Elsőként Budapesten fogunk körül nézni, hátha találunk egy jó helyet a budapestiek számára a következő szauna szezonra. Szeretnénk minél több helyre eljutni és szakmai és vendég szemmel egyaránt körülnézni, vajon hol milyen körülmények fogadják az arra járó szaunázót, milyen hírét viszik a turisták fővárosunk fürdő- és szaunakultúrájának.

Első tapasztalatainkat a Dagály fürdőről már olvashattátok, következő cikkünkben Budapest egyik legnagyobb múltra visszatekintő fürdőjébe látogattunk el. Erről szóló cikkünket hamarosan megtaláljátok oldalunkon.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy hiába Budapest a legnagyobb városunk ahhoz, hogy igazán jól tudjunk szaunázni, el kell mennünk messzi helyekre, ahonnan már sok esetben egy kiadós szaunázás után körülményes a hazatérés. Mi lehet az oka? Hogy lehet, hogy egy - egy vidéki akár magánkézben lévő kisebb fürdő is tud gazdaságosan üzemelni, megfelelő körülményeket biztosítani a szaunázó vendégek számára, míg a fővárosban nagyítóval kell keresni azokat a helyeket ahol legalább próbálnak minőségi szolgáltatást nyújtani? A teljesség igénye nélkül nézzük meg, hol található néhány a legtöbb szaunázó vendég által nagyon jónak mondott és sokat emlegetett wellness komplexum közül.

  • Büki Gyógy és Termálfürdő - A felújítás után méltán mondhatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb és talán legjobb szaunavilágát sikerült kialakítani. Szép számmal vonzza a külföldi és magyar vendégeket egyaránt. Belépőjegy árai nem sokkal térnek el a fővárosi fürdők árainál, mégis megéri egy ekkora komplexumot üzemeltetni és fenntartani.
  • Sárvári Gyógy és Termálfürdő - Szintén az osztrák határ közelében helyezkedik el. Szaunavilága nemrégiben átalakításon esett át, de még így is mondhatjuk, hogy a vendégek szeretik, betartják az alapvető szaunázási szabályokat. Belépőjegy árai is hasonló mértékben lettek megahatározva, mint a legtöbb fürdőben.

map

  • Magyarhertelendi termálfürdő - Legutóbbi rendezvényünk alkalmával is láthattuk a bőséges szauna választékot, ahol megtették azt, ami sok helyről hiányzik. Elkülönítetten megépíttették a fürdőruhában és a fürdőruha nélkül szaunázók minden igényét kielégítő választékot. Itt is van belső és külső szauna egyaránt, szabadlevegős lehűlés lehetőségével.
  • Egerszalók Saliris Resort - Ezt a helyet talán mindenki ismeri, aki a szaunázás igazi rajongója. 2 kellemes méretű és hangulatú szaunaház, friss levegő, merülő medence a fürdőruha mentes területen. A belső részben gőz, aroma, és sokféle melegedő kabin, hogy mindenki igazán jól érezhesse magát.

Persze ha a színfalak mögé tekintünk még ezeken a helyeken is általában találunk jó néhány hiányosságot, ami akár a tervezés vagy a kivitelezés fázisában nem lett kellően átgondolva. Mégis elmondhatjuk, hogy az üzemeltetés és az általános körülmények miatt ezeken a helyeken szívesen szaunázunk. Eddigi tapasztalataink alapján kijelenthetjük Budapesten lenne mit tanulni a vidéki fürdőktől.

A felsoroltak közös jellemezője, hogy mindegyik a fővárostól messzebb helyezkedik el, lényegesen kisebb lélekszámú településen kizárólag az idegenforgalomra építve. További érdekes jellemzőjük, hogy mindegyik helyen alkalmaznak szaunamestereket, akik munkájukkal még több vendéget késztetnek a visszatérésre. Talán az ő munkájuknak köszönhető, hogy ezeken a helyeken a vendégek többsége ma már betartja az alapvető szaunázási szabályokat, és van igény a normális fürdőruhamentes szaunázásra.

Lehet, ha máshol is megpróbálnák kiderülne, hogy igen is van erre igény, és a magyarok többsége is szeretne többet és egészségesebben szaunázni mint eddig, csak kevés a lehetőségük van rá? Milyen érdekes, hogy ezek a helyek képesek fenntartani magukat és kitermelni még akár több szaunamester bérét és képzésének díját is úgy, hogy nem kell a felöntések darabjáért magas kombinált fürdőbelépőn túl további borsos árat fizetni.

Hogy lehet ez? Természetesen mi is tudjuk, hogy a szaunamesterek többsége más teendőket is ellát a fürdőben, úszómester, recepciós, masszőr, stb. De ott vannak és szolgáltatnak és talán többségük normális képzésben is részesült! Lehet ő a kulcsszereplő a sikeresen üzemeltetett szaunavilághoz? Mi úgy gondoljuk és hiszünk benne, hogy jól képzett szakemberek előrébb tudják vinni szaunakultúránkat és munkájuk bőségesen megtérül az őket foglalkoztató fürdők és szállodák számára. Az igények alakítása a fürdők, szállodák wellness létesítményt üzemeltetők feladata. ehhez jól jönne a szakmai összefogás és egységes iránymutatás.

Vajon kinek mi jut eszébe Budapestről?

Budapesten belül egyedül az Aquaworld szerepel néhány szaunás beszámolóban, melyről az általunk hallott vélemények erősen megoszlanak. Ígérjük, hamarosan górcső alá vesszük és megnézzük, megtaláljuk e ott azt a helyet, amit a budapesti szaunázók számára ajánlott kategóriába sorolhatunk végre. Egy biztos, a fürdő és szaunavilág kombinált belépőjegy árai nem éppen kedvező árkategóriába lettek meghatározva és talán üzletpolitikájuk része, hogy egyedül vannak a piacon, igazi konkurencia nélkül, így hát lefölözik a hasznot. Hab a tortán, hogy az általuk szaunaszeánsznak hívott szauna felöntések darabjáért külön kell még fizetnünk 500 Ft-ot, ami igen borsos ár ilyen fürdő + szauna belépőjegy mellett. De hát ez Budapest, és ez az árakban is meglátszik. A kérdés, hogy a szolgáltatások minőségében is képes lesz- e mondjuk Bükfürdőt, Egerszalókot, Sárvárt vagy Magyarhertelendet lekörözni vagy egyáltalán velük lépést tartani.

Szeretnénk végre Budapesten egy olyan helyet találni, ami akár családos emberek számára havonta többször is megfizethető lehet, és legalább a minőségi szolgáltatás nyújtására való halvány törekvéssel találkozhatunk. Reméljük, hogy megtaláljuk, de addig is ha tehetjük megyünk vidékre és megyünk Ausztriába, hogy tényleg lássuk mi is a viszonyítási alap. Ha van kedvetek és úgy érzitek megtaláltátok a budapestiek számára a tökéletes szaunázó helyet, akkor írjatok nekünk, keressük meg együtt a tűt a szénakazalban!

Mindezek mellett örömmel veszünk az olyan hozzászólásokat is, ahol kirívó szabálytalanságokkal vagy igazán mélyen ülő szaunakultúrával találkoztatok. Ebből sajnos azt hisszük lesz bőven és mi le is fogjuk írni, hisz ez a szép számú közösség, aki rendszeresen figyeli oldalunkat kötelez minket erre. Remélhetőleg egyszer eljut az illetékesekhez és felszámolhatjuk ezeket a szégyenfoltokat a magyar szaunakultúra egén.

Irány a budapesti fürdők és szállodák! Lássuk hol és hogyan szaunázhatnak a fővárosi és környéki szaunázás szerelmesei! Azt ígérjük, hogy minden tapasztalatot igyekszünk objektíven megosztani veletek és utána a döntés a tietek hova ültök izzadni. Lehet, hogy kritikusnak tűnünk majd, de nagyon reméljük, több jó benyomás születik, mint amire most számítunk. Bármelyik fürdő vagy szálloda meghívásának szívesen teszünk eleget, illetve örömmel vesszük a támogatásokat, anyagi vagy bárminemű felajánlásokat, hogy minél hamarabb minél szélesebb körben tudjunk számotokra beszámolni vendégként szerzett benyomásainkról és a szakmailag szerzett tapasztalatainkról egyaránt.

Azért azt látjuk, hogy cikksorozatunk első beszámolója, megihletett más cégek szövegíróit is, így ahogy már több területen is megszoktuk gyorsan másolókra és követőkre találtunk, ennek viszont örülünk, mert talán együtt nagyobb és gyorsabb hatást érünk el a szaunakultúra megváltoztatásában.