Gondolatok a szaunaruháról

Cikkünk ihletője egy szaunázni szerető csoportban felmerült vita a szaunaruha használatáról és értelméről. Mivel Magyarországon a szaunák építésénél sokszor a tervezés kimerül a szép és igényes megjelenésben, a szolgáltatók abba a hibába esnek, hogy az elkészült szauna nem vagy korlátozottan alkalmas igényes szaunaprogramok kivitelezésére. De akár mondhatjuk azt is, hogy sok esetben normális használatra is alkalmatlanok.

Több szolgáltató a kivitelezés után ismeri fel hogy önmagában szaunát üzemeltetni ma már nem jelent exkluzivitást. A vendégeknek igényes programokra van szükségük, amiért visszatérhetnek és nem utolsó sorban alkalmassá válnak a szaunázás kultúrájának terjesztésére. A mi felfogásunk szerint szauna szaunamester nélkül olyan, mint a számítógép szoftver nélkül. De a szauna igazi élményt nem fog adni, ha már a számítógépes hasonlattal élünk, hogy elavult vagy épp csak ?jól néz ki?. Rettentően kevés ma az olyan magyarországi szauna, amelyek rendelkeznek rendes belső térrel, belmagassággal, és szellőztethetőek is. Persze tudjuk hogy kisebb légköbméter, kisebb fűtési költség, és a nyitható ablakon nem szökik ki a meleg.  De állítjuk, megtérülhetne az extra kiadás!

szaunaboltbanner2

Kanyarodjunk vissza! Miért is van haszna és létjogosultsága ma a szaunaruhának:

Többségében sajnos a fürdők, szállodák vagy egyéb szolgáltatók által üzemeltetett szaunák nem biztosítják a fürdőruhamentes és egészséges szaunázás megvalósíthatóságát, legtöbbszőr a fentebb említett okok és az ésszerűtlen tervezés miatt. Ennek több oka lehet. A vezetés fél a látogatóik viselkedésétől, a prüdériától. Illetve a  kiépített szaunavilág vagy a hozzá kapcsolódó lehűlést biztosító terület, terasz vagy tusoló nem megközelíthető elszeparáltan a fürdő többi részétől. Külföldön már a tervezés fázisában és a higiéniai utak tervezésekor figyelembe veszik ezen alapszabályokat.

 5006340

Hogyan kell szaunázni:

Több cikkünkben foglalkoztunk már az egészséges szaunázás mikéntjével, miért ne menjünk be fürdőruhában, hogyan terítsünk magunk alá szaunalepedőt, illetve hogyan viselkedik a bőr amikor műszálás anyag alatt izzad.

Természetesen bőrünk szempontjából a legegészségesebb, ha szabadon lélegezhet, azaz nem viselünk magunkon semmit a szaunakabinban, tehát szaunázzunk meztelenül ha tehetjük és ha számunkra is kényelmes. Mivel a meztelen szaunázás ma még sok esetben a szolgáltatók házirendjével vagy a helyi szokásokkal ütközik, így kiváló megoldást jelenthet egy olyan szaunaruha ami kellően eltakar, de mégis minimális felületen érintkezik közvetlenül bőrünkkel. Javasolt ezért a már jól bevált, de kevésbé tetszetős vagy divatos egyszerű frottír anyagú szauna szoknyák használata.

Ezen ruhadarabokat kizárólag a szaunában érdemes viselni, a kabint elhagyva tusolás, merülés, lehűlés után viszont javasolt kényelmes köntösre cserélni. Így kiküszöbölhető hogy a szaunában eltávozott méreganyagok a pihenés alatt is érintkezzenek bőrünkkel nem is beszélve arról hogy egy nedves szaunaruha semmiképp sem kényelmes. Viszont ha az ember szaunaruhában szaunázik egy-egy újabb program esetére ismét magára kell ölteni ezt a már nedves ruhadarabot, viszont ha kellő pihenőidőt hagyunk magunknak a szünetek alatt kissé megszárad.

Nagy eredmény lenne számunkra, ha a fürdőruha száműzésre kerülne a szaunákból és felváltaná helyét a természetesség vagy a szaunában viseletes erre a célra kifejlesztett szaunaruha. Így nem lélegezünk be sem mi, sem velünk szaunázó társaink a fürdőruhánkból kipárolgó medence tisztántartására használatos vegyszereket.


Szaunaruhák típusai:

  • Egyszerű tépőzáras, gombos, patentos, legtöbbször frottír anyagú szaunaszoknya férfi és női szaunázók számára lett kifejlesztve. A tusolás előtt könnyen levehető, szaunázás alatt egyszerűen kényelmessé tehető, nem beszélve az állíthatóságáról. Egy mozdulattal bőrfelületünk hozzáférhetővé válik így be tudjuk kenni magunkat a szaunamester által kiosztott anyagokkal. Figyeljünk arra, ha a szaunába ilyen ruhában megyünk be akkor is vigyünk magunkkal törölközőt vagy szaunalepedőt, hiszen a talpunk alá szauna ruhánk nem ér le, így izzadságunk az alattunk lévő padokra fog folyni, szaunázó társaink ebbe kényszerülnek beleülni ami valljuk be nem éppen gusztusos és higiénikus. Ez az a ruhadarab, amit a szaunázóknak ajánlunk!

nszsz1

  • Kétrészes szaunaruha. Szaunamesterek számára ajánlott, akik a szaunában felöntéseket, szaunaprogramokat tartanak. Az ő szempontjukból nagyon fontos a kényelemes viselet, hogy mozgás és munka közben is a helyén maradjon és nem utolsó sorban ők is szeretnének valamilyen szinten szép ruhában dolgozni. Ezen ruhák nem arra lettek kitalálva, hogy szaunázó vendégként használjuk őket a szaunázás alatt! A tusolás, merülés, vagy lehűlés előtt nehezen tudunk kibújni belőlük, illetve a szaunaprogram alatt használt anyagok felvitele is erősen korlátozódik

    Nagyon fontos, hogy a szaunamesterek munkájuk közben olyan szaunaruhát viseljenek, ami kellően takar és kényelmes számukra, hiszen bizonyos esetekben testközelben tevékenykednek. A vendégek többsége nem örülne, ha az alsó padon helyet foglaló kezdő szaunázó, egy férfi szaunamester bizonyos szervétől pár centiméter távolságba kerülne, vagy női szaunamester a felső padokra fellépve melleivel súrolná az alsó padokon helyet foglaló vendége fejét esetlegesen a róla is lefolyó izzadság a vendégekre csöpögne.

Ha pedig a szaunamesterek meg lettek most így említve, a versenyeken ( pl. Szaunamester világbajnokság ? WM 2012 ) a kiírás is tartalmazza ennek szabályozását, azaz a szaunamesternek úgy kell megjelennie, hogy dereka, illetve nőknél a mellek nem fedetlenek. Ahogy a masszőr nem masszíroz meztelenül és a fürdőmester is pólóban ül a medence szélén, úgy a szaunamesteren is látszódni kell, hogy ő az a személy akihez fordulni lehet rosszullét esetén és látszik hogy ő a személyzet tagja, ha ezt ráadásul szép, akár divatos, de természetes alapú szaunaruhában teszi mindenképen emeli a hely színvonalát.

Bizonyos esetekben a naturizmus kedvelői félnek attól, hogy a szaunaruha elerjedésével a naturizmus háttérbe szorul. Itt most szeretnénk újra kihangsúlyozni, hogy az egészséges szaunázás nem egyenlő a naturizmussal! Több helyen is megfordulva ahol szaunázni lehet, sehol se fogadott minket még olyan felirat, hogy "naturista terület", viszont az egészséges, azaz fürdőruha mentes szaunázást több helyen szorgalmazták. (Olyan helyen mint például az ausztriai Spannonia, ami Bad Tatzmannsdorfban van, sincs kiírva hogy naturista terület, csak az ismertetőben megfogalmazzák hogy úgy lehet igénybe venni a szaunákat, medencéket  és a Spannónia területét, "ahogy a jó isten megteremtett"  minket, viszont még itt is minden szaunamestert és személyzeti dolgozót felöltözve találjuk!)

5006336

Egy szójátékkel élve talán így tudjuk kifejezni: Nem minden egészségesen szaunázó meztelen, viszont mindenki aki meztelenül szaunázik egészségesen szaunázik, legalábbis a szaunaviselete szerint.

Továbbá a szaunázással foglalkozó cégeknek nem feladata a naturizmus terjesztése. Ebből a célból jöttek létre a naturizmust népszerűsítő szervezetek. Viszont, aki nem akar meztelenül szaunázni vagy naturistává válni attól még szaunaruhában is szaunázhat egészségesen a saját és a mi egészségünk érdekében.

Ez a pár sor viszont nem zárja ki azt, hogy vannak olyan naturista életmódra törekvő, de szaunázást is kedvelő emberek, akik a teljes ruhátlanság hívei. Egy zárt körben, magánrendezvényen, ahol a szaunában levők - azaz a szaunázók és a szaunamester is naturista - az ő dolguk hogy mindenki, azaz a szaunamester is teljesen ruhátlan. De ott, ahol a szaunában átélhető élmény valaki munkájának eredménye, ott semmiképp sem illik elvárni hogy pucér legyen az illető, legyen szó férfiről vagy nőről!

A legfontosabb szabály hogy ne szaunázzunk műszálas vagy bármilyen anyagú fürdővízzel telitett ruhadarabban, és ha ezt az eredményt elértük, már nagyon nagy lépést tettünk a szauna kultúra és egészségünk érdekében.

Szaunaruháink választéka megtalálható a www.szaunabolt.hu címen elérhető webáruházunkban.

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: