A helyes szaunázás, kontra naturizmus, nudizmus

Ruhátlanság, meztelenség, "bábok", naturizmus... Már egy ideje érik bennem hogy egy rövid cikkben összefoglaljam erről a témáról a véleményem. Egy-két országot kivéve, Európában - ahol élnek az emberek a szauna adta lehetőségekkel, egészségügyi örömökkel - ott szinte kivétel nélkül a szaunákban fürdőruha nélkül vesznek részt ezeken a programokon.

Leginkább a német nyelvterület úttörő igazán ebben.  Úgy is fogalmazhatunk hogy a szaunában a fürdőruha mentesség az elfogadott. Ennek okaira lehet jó sok érvet felhozni, kezdve onnan hogy "tradíció", finn szokások, egészen addig hogy élettanilag se jó a bőrünknek ha nem szellőzik, ha műszálas, uszoda klóros vizétől kipárolgó fürdőruhában vagyunk. Akik igazán megkedvelik a szaunázást egy idő után legtöbben saját maguk is rájönnek hogy mennyivel jobb fürdőruha nélkül szaunázni.

De sokuk ennek ellenére nem nevezi magát naturistának, nudistának. (Ezen fogalmak pontos definíciójára azért most nem térnék ki.) A fürdőruhás szaunázás hívei pedig nem feltétlen tudatlanok, van bennük talán egy kis félelem az ismeretlentől, illetve jelen vagy egy csepp - sokszor megjátszott prüdéria is. De a ruhamentességet sokszor maga az emberi hozzáállás teszi nehezen elfogadottá. Sajnos nagyon sokszor tapasztaltam olyat, hogy valakit bábnak szólítanak, mert még nem képes fesztelenül, pucéran ülni a szaunába. Ilyenkor érdekes módon legtöbbször férfitársaim borulnak ki hogy egy-egy magyar szaunában nyakig lepedőbe, törülközőbe tekert nőkkel kellett együtt szaunázni. Úgy gondolom a lényeg hogy ne legyen benn a szaunában valakin fürdőruha, nem pedig hogy egymás testi adottságain legeltessük a  szemünket.

szaunamester 06

Viszont sok ember úgy megy el szauna programokra hogy azok ruhanélküli események, és mint nudista strandon ruha nélkül vannak az egész esemény időtartama alatt. Nem tartom magam prűd embernek, magam is járok ruhanélküli strandra nyáron, de úgy gondolom, ha egy fürdő meg is engedi a ruhanélküliséget, egyfajta alap illemet akkor is megkövetelhet és megérdemel. Gondolok itt például arra, hogy büfében, étkező területen egy törülközőt tekerek magam köré, nem egy szál semmiben eszem-iszom.

A szaunázásnak vannak olyan apróbb írtatlan szabályai, amit szerintem minden résztvevőnek illik betartani. A szaunák ruhanélkülisége sok emberben erotikus, szexuális töltetet is tartalmaz, ami egy nagyon téves gondolat. Sokan ezért nem mernek "helyesen" szaunázni, mert attól tartanak hogy ez egyfajta felhívás, provokatív tett az ismerkedni vágyóknak. Nem, semmiképp sem az. Ahogy alapvető illem hogy a szaunában az izzadságot nem rázzuk le magunkról se a mellettünk ülőre, se a szauna kályhára.

Ha valaki otthon a saját szaunájában egymaga van, ott megtehet bármit, de egy közösségi helyen már oda kell figyelni egymásra! De a szaunamesternek is figyelni kell egy ilyen helyen. Mire is gondolok? Hogy ott ő vendégekért van. Ne legyen mezítelen a felöntés alatt. Hallottam ilyet, láttam ilyet? Ha egyik törülközővel a levegőt mozgatja át a szaunában, mindig legyen egy másik törülköző is nála hogyha a melegtől megizzad, abba törölje le saját izzadtságát. Láttam feltöntést, ahol a program előadója ugyan abba a törülközőbe törölte meg a homlokát, amivel  a vendégeknek a légmozgást adta...

Meg kell becsüljük azokat a helyeket, ahol lehet úgy szaunázni hogy nem kell fürdőruhát viselni. Vannak ilyen helyek, viszont a ruha nélküli szaunázás nem naturizmus. Nagyon jó lenne, ha minden fürdő, wellnessközpont, vagy szaunázásra alkalmas hely egyértelműen kiírná hogy a szaunák területén a helyes és elvárt viselet, ha nincs fürdőruha. Viszont úgy tudom hogy egyik magyarországi szaunázós hely sem naturista hely. Nem keverném ide azokat a lehetőségeket, amikor egy-egy fürdőben zárás után naturista rendezvény volt szaunázással egybekötve, hiszen ezek nem a nagyközönség számára megnyitott helyek, bár bárki aki tud erről, ott lehetett. A helyes szaunázásra nekünk is oda kell figyelni, és a fürdőknek segíteni, hogy a lehetőségét megteremtsék ennek.

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: