Szaunázásról

A szaunázás hatásairól általában:Manapság egyre inkább terjed a szauna használata minden korosztályt felölelve, illetve környezetünk szinte minden szegmenséből érkezik információ arra vonatkozóan, miért is jó, egészséges a szaunázás.

Az izzadás jó? Hangzik a laikus válasz, ám a rendszeres szaunahasználat ennél jóval többet jelent, hatása pedig sokkal szélesebb körű, mint ahogy azt először gondolnánk. Az izzadás jelenségénél maradva szaunázás során megnövekszik bőrünk hőmérséklete (40-42°C), mely során szervezetünk eszeveszett védekező reakcióba kezd megelőzve belső szerveink túlhevülését. Mint tudjuk, ez a folyamat jelenti az izzadást, mely során nemcsak víz, de rengeteg méreganyag kiürül szervezetünkből.

szaunaboltbanner2

 

Az ideális szaunázás időtartama 12-15 perc, ennél tovább még jelentős "edzettség" esetén sem szabad bent tartózkodnunk. A salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása miatt pórusainkból a felgyülemlett faggyú, a baktériumok, illetve a legfelső elhalt hámréteg természetes úton távozik, emiatt 3 millió verejtékmirigyünk válik aktívabbá, továbbá ezért tapasztalható a puha, selymes bőr egy-egy szaunaprogramot követően. Ahogy a forróságból kijövet bőrünk érintkezik a langyos, vagy épp hideg vízzel, a pórusok rögtön bezárulnak.

E meleg-hideg váltakozással bőrünk hatékony értornában vesz részt, mely bőrünk anyagcseréjét nagymértékben javítja. Vérkeringésünk fokozódik a szaunában, szívünk hevesebben dobog - akárcsak sportoláskor, keringési rendszerünk edződik, az időszakos terhelés pedig javítja mindezen funkciók működési hatékonyságát. Vérnyomásunkra stabilizáló hatással van, mivel szaunázás során csökken, a kabinból kijövet pedig nő a vérnyomásunk, így rendszeres használata segít normalizálni azt. Légzésünk könnyebbé, mélyebbé válik általa, ugyanis a szaunázás következtében megnő a tüdő vitálkapacitása, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes megkötni egy levegővétellel.

szauna

 

Azáltal pedig, hogy a nyálkahártyákon is távozik folyadék, kisöpri az allergiát okozó anyagokat, tehát csökkennek az allergiás tünetek, de egyúttal mindenféle légúti megbetegedésre jótékony hatású. Immunrendszerünk átmeneti fokozott aktivitása miatt annak működése szintén javul, s így a rendszeres szaunázás révén megelőzhetjük a különféle légúti-, s egyéb megbetegedéseket, ugyanakkor gyorsabb lefolyásúvá tehetjük azokat. A szauna áldásos hatása az izomműködésünkre is kihat. Ellazítja izmainkat, hatékony izomfájdalom, izomláz, továbbá különféle izompanaszok ellen.

A szaunázás bizonyítottan csökkenti a stresszt, és a depressziót okozó tüneteket, szaunázás közben ellazulunk, relaxálunk, és a felgyülemlett méreganyagok a negatív érzetekkel együtt kiürülnek a szervezetünkből. Emlékezzünk arra a finn közmondásra, mely ügyesen összefoglalja a szaunázás lényegét: "Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer".

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható: