Háziszappan a szaunában

A szaunamézek, szaunasók, és szaunába szánt egyéb kencék mellett új jelenséggé lépett elő a szaunában a házi készítésű szappanok használata. Szakmai cikkünk azt taglalja, miért is indokolt és hasznos a házi készítésű szappan a szaunában.

A szappanok története egyidős az emberiséggel, több mint 5000 évvel ezelőtti babiloni kőtáblán feltárt írásos emlékek tesznek említést először a szappanokról, melyet kecskefaggyúból, kecskezsírból és hamuból állítottak elő, s talán még vannak néhányan, akik emlékeznek nagymamáik szappanfőző üstjeire, melyben zsírból, lúgból és vízből főzött jó kemény, évekig elálló szappant.

szappankeszito tanfolyam 1

De miért is volt a szappan meghatározó jelentőségű? Ennek megértéséhez szükség van némi kémiai ismeretre a bőr és a szappan kölcsönhatásának folyamatát illetően.

A bőrnek fontos tulajdonsága a pH-értéke, mely a bőrt védő savköpenyre utal (hidrolipid filmréteg), mely részben a faggyúmirigyek váladékából, részben az elhalt hámsejtekből, illetve természetes gombaflórából áll. Legfőbb funkciója a bőrfelszíni kórokozók elszaporodása, és az egyéb vegyi ártalmak elleni védelem, értéke 4,5-6,2 között mozog (enyhén savas), egyénenként változó. Értékét befolyásolja a genetika, életkorunk, a bőr nedvességtartalma, a környezet, időjárási tényezők, illetve a használt kozmetikumok.

Kémiai behatás eredményeként a savköpenyt könnyen eltávolíthatjuk, melynek újratermelődése behatástól és egyéntől függően néhány órától akár néhány napig is eltarthat. Mindazonáltal a szennyezőanyagok, elszaporodott baktériumok, illetve felesleges bőrzsír eltávolításához, összességében véve a bőr tisztításához az egyszerű víz a nagy felületi feszültsége miatt nem lenne elég, ugyanis a víz nem képes áthatolni a savköpeny egybefüggő rétegén. A szappan vízben való oldása esetén azonban a szappanmolekulák egyik részének a faggyúmolekulákhoz történő tapadása miatt azokat elválasztja egymástól, és leoldja a bőr felszínéről.

szappankeszito tanfolyam 3Nincs mese: a tisztításhoz meg kell bontanunk a savköpeny egybefüggő rétegét, nem mindegy azonban, hogy ezt milyen szerekkel, milyen gyakorisággal és milyen módon tesszük.

A vegyipar ugrásszerű fejlődésével csakúgy, mint a kozmetikai termékek javarészénél, a szappannál is felváltották a természetes alapanyagokat a mesterségesek, így a szappanok tonnaszámra történő előállítási ideje nagyban lerövidült a minőség kárára. Ugyanis szinte akármilyen kereskedelmi forgalomban kapható termék hozzávalóit tekintjük meg, legfőbb összetevő a sodium-lauril-szulfát (SLS), ún. mosóaktív tenzid, melyet kókuszzsírból állítanak elő szulfanálással, így lesz nátrium-kókusz-szulfát, melyet nemcsak a szappan, hanem a tusfürdő, sampon, fogkrém egyaránt tartalmazhat, és egyáltalán nem egészséges, nagyban felelős a bőr kiszáradásáért, esetleges allergiás reakciók kialakulásáért.

Emellett a jó habzás és tisztítás érdekében további felületaktív mosóanyagokat is adalékolnak a kozmetikai termékekbe. A szappanfinomítás (vegyi anyaggal történő kezelés) további indítékai - az előállítás gyorsaságát elősegítve -,hogy víztartalma minél kevesebb legyen (pl. hexán), ezáltal sok kísérőanyag kijön a természetes alapanyagként felhasznált olajból (pl. színanyagok, vitaminok), majd végezetül szintúgy mesterséges illatanyagokkal dúsítják. Az ipari előállítás jelszavai tehát: gyorsan, kis költséggel, nagy tételben, eladhatót.

Livia banner

Mindezekkel radikálisan szembemenve a házilag készült szappanok minden esetben kézzel készülnek, legtöbbször hideg eljárással a lehető legtermészetesebb alapanyagokból:

  • szilárd és folyékony olajok és zsírok (kókusz-, pálmazsír, olíva-, szezám-, dióolaj, shea vaj stb.), melyek a habképző és tisztító tulajdonságokat biztosítják
  • víz
  • nátronlúg (NaOH)
  • tetszőleges textúraképző-, bőrpuhító, színképző növényi és ásványi őrlemények, gyógynövények, illetve ezek főzetei (pl. zabőrlemény, algapor, titánium-dioxid, méhviasz)
  • illóolajok.

Mind az eljárás metódusa, mind a használt anyagok miatt a házilag készült szappanok hozzájárulnak ahhoz, hogy a tisztítás mellett a természetes olajok révén a táplálás is megtörténjen, egyáltalán nem szárítva a bőrt.

szaunaboltbanner2

De hogy is kapcsolódik a szappan a szaunához?

Nos, a jó hír az, hogy a bőr hőmérsékletének növekedése (30-33°C-ról akár 42-44°C-ra), az erőteljes verejtékezés révén a felhám elszarusodott rétegének nedvességgel való feltöltődése, majd könnyed eltávolítása miatt a bőr megújítása, tisztítása természetes úton végbemegy mindennemű külső segítség nélkül. Gondoljunk csak a finnek patyolattiszta helyett használt kifejezésére: náluk a teljesen tiszta az, ami szaunatiszta.

szappankeszito tanfolyam 2Tévhitet kell eloszlatnunk azzal kapcsolatban is, hogy a szauna használata szárítja a bőrt, ugyanis a verejtékezés folyamata során nemcsak a verejtéket adó ekkrin mirigyek, hanem a faggyútermelődésért felelős apokrin mirigyek termelése is (jóval kisebb mértékben, de) fokozódik, hozzájárulva ezzel a bőr savköpenyének természetes megújulásához.

A szauna kizárólag abban az esetben száríthatja a bőrt, amennyiben tusfürdőt, vagy mesterséges szappant használunk szaunafürdőzést követően, illetve szervezetünkben jelentős folyadék-deficit lép fel.

A természetes szappan használata a szaunában tisztító hatása mellett magas természetes olajtartalma és csekély habzása miatt leginkább a bőr ápolásához járul hozzá.

Saját magunk is könnyen elkészíthetjük természetes szappanjainkat, de vigyázat! A szappanok előállítása kellő szakértelem nélkül balesetveszéllyel járhat! Emellett az interneten fellelhető receptek sokszor téves kalkuláción alapulnak. Mielőtt megismernénk a házi szappanok világát, ajánljuk szappankészítő tanfolyamunk elvégzését.

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés:

Írta: Barabás Tímea Lívia

Képek forrása: Pápai Zsuzsanna (Tisza parti Termálfürdő)