Szaunaszellem? A szauna lelke...

Hallottatok már a szaunaszellemről? Erről az apró teremtményről, mely az északi népek szerint a szaunában lakik, védelmező varázslattal óvja mind a helyet, mind azokat, akik fohászkodnak hozzá. Egy Finnországot megjárt szaunaimádó kollégám meg is esküsznek rá, hogy ő bizony már látta is.

…Nos, mindenesetre a hőt jól tűrheti, annyi szent. De vajon a Kárpátok bércein is túl van-e szellem a szaunában?

Jól tudjuk már, hogy századokkal ezelőtt nemcsak az északi népek, hanem a világ különböző tájain egymástól függetlenül egyes népcsoportok már ismerték a hevítés áldásos hatásait. Ám mint minden ezidőtájt, a szauna használata is erősen telítődött spirituális tartalommal, leginkább rituális szertartás jellegét öltve a kiváltott kedvező egészségügyi hatások mellett.

A szaunát felruházták gyógyító és védelmező hatásokkal, mindezt megszemélyesítve pedig formát öltött a szaunaszellem, szaunamanó vagy egyes források szerint szaunagnóm, illetve szaunaelf (szaunatünde).

bannerpélda1

A saunatonttu, azaz szaunaszellem szerepének megértéséhez azonban pillantsunk be egy kicsit a finn mitológiába. A létező szellemként, gnómként, vagy tündeszerű lényként ábrázolt lények gyűjtőneve haltija. Ezek a teremtmények őriznek, vagy megvédenek valakit vagy valamit, illetve segítséget nyújtanak számára. Különféle típusú haltijak léteznek. Vannak például „víz-haltiják” vagy „erdő-haltiják”, illetve még a temetőknek is megvannak a saját haltijaik.

A települések is rendelkeznek haltijakkal, az egyik típusa a tonttu, vagy „föld-haltija”. A tonttu a svéd „tomte” finn verziója, jelentése: “építési terület”. A svéd nyelvben később az ilyen helyi szellemeket tomtegubbe-ként is emlegetik (“a ház örege”). Személyes haltijak is léteznek a finn kultúra szerint, amelyek a keresztény vallásban az angyalokhoz hasonlítható védő szellemek. A kotihaltija (otthoni tünde, otthoni gnóm) az a tonttu, amely minden otthonban megtalálható, védelmező szereppel felruházva.


A saunatonttu, melynek fordítása sok helyen eltér, lehet egy kis gnóm, vagy oltalmazó szellem, mely a szaunában él, és megvédi azt. Mindig tisztelettel bánnak vele, mivel ellenkező esetben sok fejfájást okoz az embereknek. Kőből faragott szobrocskája vagy a kályhára, vagy a szauna egyik zugába került. A több helyen megtalálható löylynhenki („a gőz szelleme”) kifejezés ugyanezt takarja. A finnek úgy vélték, hogy a kőre locsolt víz megszólaltatja a szellemet annak ősi nyelvén - ezzel boldogságot hozva a házra és áldást annak meleget adó tüzére.

Livia banner

A finn gyerekeknek mind a mai napig gyakran mesélnek történeteket a ház tontturól és a sauna tontturól is. A fiatalabbakat sokszor arra bátorítják, hogy hagyjanak ott valamilyen áldozatot a szaunaszellem számára, mert ha nem teszik, akkor a szellem szikrákat szór a földre a tűzhelyről. Az volt a szokás, hogy olykor-olykor kizárólag a tonttu számára is befűtötték a szaunát, és sokszor bevittek italt, sört, gyümölcsleveket a szaunába, és néhányan egy keveset a padlóra öntöttek a saunatonttu tiszteletére.

Úgy tartották, hogy a szaunaszellem figyelmeztette a ház lakóit, ha tűzveszély volt a szaunában, vagy megbüntette azokat az embereket, akik nem megfelelően viselkedtek bent – ha például elaludtak, játszottak, veszekedtek vagy zajosak voltak, hangosan beszélgettek, vagy bármilyen más módon zavarták a szauna rendjét.

 

szauna szellem 2

Más kultúrákban is fellelhetők az ilyen lények létezéséről szóló leírások: az orosz banjaban egy ennek teljesen megfelelő karakter a bannik. A házőrző szellemekről régi angol (hobglobin) és skót leírások (brownie) is tesz említést.

Egyes források szerint a szaunaszellem és a szaunamanó két eltérő teremtmény, utóbbi egy kedves, emberszerű lény, mely akkor surran a szaunába, ha a család már végzett és kiélvezi az utolsó löylyt. Azonban ha a gyerekek túl sokat locsolnak a kályhára, szaunamanó megbünteti őket és ellopja ruháikat.

Írta: Barabás Tímea Lívia

Források:

Haltija 

#Finnish

Amerec.com

Arvid.fi

Whatsupfinland.org

Spa-london.org

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés:

Tovább a kategóriában: Szauna vagy gőzkabin? Mindkettő! »