Élet a szaunamesterség után – interjú Barabás Líviával, az I. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság bajnokával

Barabás Lívia igen sikeres szaunamester karriert tudhat a háta mögött Magyarországon. Több, mint 200 tanítvánnyal büszkélkedhet, valamint több ezer vendég élvezhette már változatos szaunaprogramjait. Lívia azonban 2015-ben fájó szívvel, de maga mögött hagyta hazánkat és Kanadába, azon belül is Vancouverbe költözött. Kíváncsiak voltunk, hogy sikerült-e neki beilleszkednie az idegen világba, milyen a kanadai szauna kultúra, legfőképp pedig, hogy vajon látjuk-e még viszont valamelyik magyar fürdőben, amint a forró levegőt mesteri szinten terelgeti?

Mint kiderült, Kanada a magyar szauna kultúrához képest is gyerekcipőben jár – ha valaki egy kicsit melegedni szeretne, annak vagy a távolság vagy a magasan tartott árak szabnak gátat. Ezen felül az emberek nem is igazán ismerik a szaunázásnak ezt a lépcsőfokát.

Bármilyen tevékenységről van is szó, ha valaki ilyen magasra teszi a lécet, bizony lehetetlen nem vissza-vissza pillantani a múltra. Lívia ráadásul egy olyan tevékenységet folytatott, amely nem merül ki egyszerűen a fizikai teljesítésben. Szoros kapcsolatokat épített ki, barátságokat kötött és kötelékül szolgált a vendégek és a szauna között. Kihasználta a lehetőséget és tudását tovább örökítette, arra azonban már kevés ideje maradt, hogy láthassa őket kiteljesedni a szakmában.

Mielőtt túlságosan elkedvtelenítenélek benneteket, nem, Líviát nem 2015-ben láttuk utoljára – idén tervez hazalátogatni és semmi kétségem afelől, hogy ideje nagy részét valamelyik fürdőzőben fogja tölteni. :-)

Shannonfalls

 

 

Nem is feszítem tovább az idegeket, íme, a bajnokunkkal folytatott teljes beszélgetés:

 

Nagyon sikeres Szaunamester karriert futottál be Magyarországon, több, mint 200 tanítvány köszönheti Neked a szaunamesterség elsajátítását, egyúttal több ezer vendég élvezhette már változatos szaunaprogramjaidat. Ennek azonban már vége, ugyanis, mint sokan tudják, 2015-ben emigráltál Kanadába, ezen belül is Vancouverbe. Ott is lelkesen terjeszted a szaunakultúrát?

 

Nagyon jó lenne. De Kanadának ez a része sajnos nem fellegvára a szaunának. Nagyon kevés a jól működő rekreációs létesítmény városon belül, ha pedig az ember spontán szaunaélményre vágyna, bizony néhány órát szükséges utazni, emellett pedig érdemes időpontot foglalni, mert ezek a luxushelyek nagyon népszerűek. Emellett nívós sportklubokban van lehetőség szaunahasználatra, ide pedig tagságit kell váltani. Szóval nem egyszerű, de próbálok annyit szaunázni, amennyit csak lehet.

 

És mi a helyzet a szaunamesterséggel? Van lehetőséged olykor-olykor programokat tartani?

 

Sajnos egyáltalán nem. Az itteni kultúra (még) nem nyitott rá, illetve a szaunák többsége is abszolút alkalmatlan. Persze nem mondom, hogy hellyel-közzel nem tartottam néhány spontán show-t, bár ez leginkább annak a társaságnak szólt, akikkel éppen utaztam. Abszolút pozitív volt a fogadtatás. :-)

 

Livia 1

Nem hiányzik a szaunás élet, a versenyek, a vendégek, az oktatások?

 

De igen, nagyon is, mindhárom. Azt a mennyiségű pozitív energiát, amit ebben a közösségben kaptam, nem helyettesíti semmi. Folyamatosan dolgozni a jobb, látványosabb, igényekhez illeszkedő szaunaprogramok, legyezéstechnika elsajátításán, változatos illatkeverékeket, szaunaruhákat, kencéket, bőrtápláló anyagokat kreálni majd’ minden nap állandó kihívással járt, szívem-lelkem benne van ezekben az években. De ami talán a legmeghatározóbb volt számomra, az az új Szaunamesterek bevezetése ebbe a világba - megszerettetni velük a szakmát, a professzionális tudást átadni, a stabil alapot, amelyre építhetnek, egyúttal szakmájuknak választanak.

A vendégek pedig oh, nagyon hiányoznak, nagyon jó közösségek kovácsolódtak össze a rendszeres programok alatt, talán ez az, ami a leginkább pótolhatatlan, de dolgozom rajta, hogy megtaláljam az itteni utamat, elvégre csak egy éve élek itt.

Szóval igen, sokszor visszagondolok ezekre az évekre mind szaunában, mind szaunán kívül, de egyúttal tudom, hogy már mást választottam hivatásul, és ebben kell kiteljesednem.

Livia banner

Mivel foglalkozol Kanadában?

 

Most is képzéssel, oktatással foglalkozom, de immár a szakterületemen szervezetfejlesztőként, tanácsadóként, coachként. Ha kíváncsi vagy, többet a www.liviaevergreen.com oldalon olvashatsz (vegyes angol-magyar tartalom).

 

Voltál már a kiköltözésed óta Magyarországon?

 

Sajnos nem volt még alkalmam visszalátogatni, de tervezek ebben az évben egy rövid látogatást, természetesen beiktatva annyi szaunát, amennyi csak belefér.

 

Habár már nem vagy a szakmában, láthatunk tőled programot, ha visszatérsz?

 

Hivatásból már nem hiszem. Gyorsan változik az iparág, a trendek, és igen gyorsan kell az újabb és újabb igényekre reagálni, ha az ember szeretne az élmezőnyben maradni. Én már kiléptem ebből a körből, és habár továbbra is imádom ezeket az élményeket, a továbbiakban valószínűleg inkább csak lelkes vendégként, illetve szakmai zsűriként lennék jelen.

Köszönjük szépen a válaszokat, örülünk, hogy végre hallhattunk felőled!
Sok sikert kívánunk az élet minden területén és szeretettel várunk haza! :-)

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: