A sör a szaunában

Az alkoholos állapotban történő szaunázásról szóló cikkünket követően a sörről, mint a szomszédos országokban a szaunázás előtt/közben/után előszeretettel fogyasztott italról teszünk bővebb említést.

A sör az emberiség legrégebbi és legszélesebb körben fogyasztott itala a vizet és a teát követően. Viszonylag alacsony alkoholtartalmának, illetve a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően joggal kerül az egészséggel kapcsolatos kutatások középpontjába a borral egyidejűleg. Ez rendben is van, de a fő kérdés, ami bizonyára az olvasót is foglalkoztatja, hogy egészséges-e a sör?

Számos bizonyítékkal alátámasztott kutatási eredmény szerint jelen tudásunk szerint rendszerességtől és mértéktartástól függően a sör pozitív hatással van egészségünkre. A mérsékelten fogyasztott alkohol, így a sör is, növeli a vér HDL szintjét, amit „jó koleszterinnek” is neveznek. Kedvező hatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, ezen kívül segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében. A rendszeres, ám mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti férfiaknál a szív-és érrendszeri betegségek által okozott elhalálozást. Azonban ha túllépi a mérsékelt mennyiséget, az ellenkező hatást éri el.

 

bannerpélda1

 

A japán Okoyama Egyetem tudósai megállapították, hogy a sör a vörösborhoz hasonlóan olyan anyagokat tartalmaz, melyeknek szerepe lehet a rák megelőzésében. 24 megvizsgált sörből majdnem mindegyik gátolja a heterociklikus aminok működését, melyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. Az alkoholmentes sörnek nincs ilyen hatása. A keserű barna sör és a búzasör viszont különösen nagy mennyiségben tartalmazza az említett jótékony hatású anyagokat. Amerikai kutatók a sör keserű ízét adó flavonoidok között találtak olyan anyagokat, melyek gátolják a rák kialakulását.

Állatokon végzett kísérletek eredményei szerint a sörfogyasztás csökkenti az olyan májrák kialakulásának kockázatát, amely az örökítő anyagban bekövetkezett negatív változásokra vezethető vissza. Német tudósok árpából és komlóból származó polifenolokat mutattak ki a sörben, melyek szerepet játszanak a tumorok kialakulásának megelőzésében.

 

sör szauna2

 

 

Egy kutató állítja, hogy az újfajta organikus sörök, melyek nem tartalmaznak szulfitokat, mesterséges tartósítószereket, és nagyrészt organikus anyagokból készülnek, illetve az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített sörök sokkal egészségesebbek. Mindenesetre sok függ a sör alkoholtartalmától, vitamin- és ásványianyag-tartalmától.

Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Úgy vélik, hogy naponta egy fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Ez már nem utópia: Lengyelországban és Csehországban aki vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti.

 

Livia banner

 

 

Hogyan hat a sör a szaunában?

sör szauna0Elfogyasztva a szauna okozta felgyorsult vérkeringésnek köszönhetően sokkal gyorsabban felszívódik, így egyrészről az alkohol hatását is hamarabb érezzük, másrészről pedig a sörben lévő vitaminok és ásványi anyagok is hamarabb jutnak el rendeltetési helyükre. Az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során keletkező vitaminok B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak a sörben, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a B9 vitamin olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Kérdés, hogy egy mértéktartó sörfogyasztó a napi vitaminszükségletét fedezheti a sörből? Egy hollandiai kutatás bizonyította, hogy a sörben levő B vitamin a szervezet számára könnyen lebontható formában van jelen.

Nem véletlen, hogy a sör jótékony hatására a szomszédos országokban már egész részleg épült néhány wellness-létesítményben, ahol a korlátlan sörfogyasztás mellett szó szerint sörfürdőt vehet az ember, kombinálva a sör szervezetre gyakorolt jótékony hatását belsőleg és külsőleg egyaránt. A sörfürdőt tekintve a komlóból kikerülő majd a sörbe kerülve csekély mértékben előforduló komlóolaj, vagy komlógyanta hozzájárul a bőr pórusainak kitágulásához, ezáltal pedig a különféle B-vitaminok és egyéb ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása hatékonyan segíti a bőr regenerációját.

 

sör szauna

 

Szaunaprogramok során épp ezért nem ritka, hogy a vendégeknek lehetőségük nyílik bekenni bőrüket egy kis sörrel, illetve helytől és a Szaunamester belátásától függően inni néhány kortyot. E sörös programoknak azonban legfontosabb eleme a kályhára juttatott sör, mely átható sült kenyér illatával sokszor nemcsak az egész szaunát, de a wellness-részleget is elárasztja. Sajnos azonban az értékes vitaminok az alkoholhoz hasonlóan a kályhán elégnek/elbomlanak, így nem tudjuk belélegezni a sör hatóanyagait inhalálva. Szaunamesterek között ki-ki másra esküszik, alkoholos-alkoholmentes sör egyaránt alkalmazható, lehetőleg hígabb, mint 1 dl sör/5 dl víz arányban. Különböző típusú sörök pedig különböző illatot adnak a kályhán, érdemes kísérletezni.

Livia Evergreen

 

* A cikk első része az alábbi linkek felhasználásával készült:

Webbeteg.hu
Webbeteg.hu
Hazisor.hu

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: