Alkohol a szaunában – igyuk vagy öntsük?

A szaunázás önmagában is egy élvezettel teli kikapcsolódás - persze kinek ne fordult már meg a fejében, hogy hogyan lehetne még vidámabbá, szórakoztatóbbá tenni a programot? Mondjuk, egy korsó jéghideg, frissen csapolt, üdítő sörrel, amely a szauna forróságában csak még intenzívebb élvezetet nyújt? Na jó... de vajon szabad alkoholt fogyasztani a szaunában? Milyen hatással lesz ez a szervezetedre?

Az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatása szaunával kombinálva gyakran tárgyalt témakör mind képzett egészségügyi szakemberek, mind laikus vendégek körében. A legújabb kutatásokat alapul véve, és azok főbb konklúzióit összefoglalva „az alkoholos italok fogyasztásának szaunázás előtt és alatt komoly egészségkárosító hatása lehet, emiatt kerülendő.” Ennek hátterében egyrészről az alkohol értágító (vazodilatátor) hatása áll, mely a szauna meleg közege következtében természetesen fellépő értágító hatással kombinálva különösen nagy terhelést ró a szervezetre, akár ájulással is járhat, mely végzetes is lehet.

Másrészről pedig a vérkeringésünk felgyorsulásának következményeként szívritmuszavar, végső esetben pedig szívleállás léphet fel. Egyes források szerint az alkohol hatványozottan gyorsabb gyomorból történő felszívódása, majd a véráramba kerülése állhat a hirtelen szívleállás hátterében. A szervezet túlmelegedésének valószínűsége (hipertermia) is növekedhet, ám ez az állítás jelenleg megosztja a tudósokat.

 

Livia banner

 

 

Finnországban, ahol mind az alkohol, mind a szauna mondhatni, hogy a mindennapi élet szerves része, számos felmérést végeztek, melyek alapján kimutatták, hogy „a szaunázással valamilyen módon összefüggésbe hozható szív eredetű hirtelen halálok mintegy 80 százalékában az áldozatok alkoholosan befolyásoltak voltak a fatális esemény bekövetkeztekor." Ezen túlmenően nem elhanyagolható tény, hogy az alkohol diuretikus hatású, azaz fo­kozódik a vizeletkiválasztás, a szervezet víztartalma pedig ezáltal csökken, így a szervezet hamarabb dehidratálódik, mint normális körülmény közötti szaunázás esetén. Mivel az alkoholfogyasztás következtében éberségünk, ítélőképességünk romlik, ezért az alkoholos befolyásoltság jelentősen megnöveli a szaunában bekövetkező balesetek, így például az égési sérülések valószínűségét.

Mindezek ellenében a szaunashow-k lelkes résztvevőinek nagy többsége már vett részt alkoholos programon (sör, bor, pálinka, vagy egyéb röviditalok bevonásával), ahol az ital vagy elfogyasztásra, vagy a kályhára került. A mérték – mint minden esetben – úgy az alkoholos szaunaprogramoknál is meghatározó. Egy kis pohár sör, vagy 1-2 cl pálinka elfogyasztása akár a szauna előtt, akár szaunázás közben feltehetőleg nem ad indokot a szívleállás miatti aggodalomra, ám 1-2 üveg sör, vagy 1-2 rövidital (5 cl) már jelentősen befolyásolhatja azokat is, akik egyébként tolerálják az alkoholt.

bannerpélda1

 

Senkit sem szeretnék bátorítani, ösztönözni a szaunázás előtti/alatti alkoholfogyasztásra, de a mértéktartással kombinált életélvezet még nem vezetett katasztrófához. A magyar szaunakultúrának kardinális részét képezik mind a sörös, mind a pálinkás programok, és a legtöbb ilyen program végén/közben a vendégek megkínálása szigorúan a minimumra szorítkozó alkoholmennyiséggel sokkal több örömöt és meglepetést okoz, mintsem egészségügyi kockázatot.

Számos létesítmény nem engedélyezi a vendégek kínálását szaunaprogramok alatt, mely miatt az alkohol esszenciája kizárólag a kályháról érezhető. Ezzel kapcsolatban pedig végképp nincs miatt aggódni, ugyanis az alkohol a forró kályhára kerülve azonnal elég (forráspontja 78,37 fok), belélegezni az alkohol égéstermékét fogjuk, mely nem okoz kimutatható változást a vér alkoholszintjében, egyúttal bódultsághoz sem vezet. Nem véletlen, hogy alkoholos programoknál különösen nagy figyelmet igényel mind a termékválasztás, mind az adagolás. Példaként említve a pálinkás programokat, melyek során teljes mértékben kiérződik a kályhán a minőség. Az utólag felcukrozott pálinka a kályhára kerülve azonnal elég, nem csekély mennyiségű füstöt generálva, mely a program tervezetthez képest hamarabbi befejezéséhez vezet.

alkohol sauna2

Összességében véve mindenki saját felelősségére dönti el, hogy milyen egészségi-, és tudatállapotban lép be a szaunába. Amennyiben például a hűsítő sörnek nehéz ellenállni két szaunamenet között, úgy jobb, ha a vendég tisztában van az alkohol szervezetre való hatásával, illetve az egészségügyi kockázatokkal, továbbá az alkohol okozta extra folyadék-deficittel is számol, mely egyrészről a méregtelenítési folyamatot nagymértékben rontja, másrészről pedig a szervezet folyadék-háztartását mielőbb stabilizálni szükséges alkoholmentes frissítőkkel. A felöntések során azonban a Szaunamester felelőssége kiemelkedő, az ittasság felismerhető jegyeit mutató vendég joggal utasítható ki a szaunaprogramról.

Livia Evergreen

 

Források:
24.hu
Webbeteg.hu

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: