Szaunaprogram típusok Európában – napjaink trendjei

Emlékszik még valaki azokra a régi időkre, amikor ritkaságszámba ment, hogy egy Szaunamester valami „extrát” vitt be a szaunaprogramra, amit aztán a vendégek vagy elfogyasztottak, vagy magukra kentek? Habár Magyarországon évtizedek még nem is teltek el az első szaunaprogramok megjelenése óta, mostmár a show kihagyhatatlan kelléke hazánkban, hogy a program túlmutasson a szimpla felöntés + legyezés jellegen.

 

Habár a trendek egy ideig a minél magasabb szintű szórakoztatás, illetve minél összetettebb programok felé haladtak, a sokat látott törzsközönség részéről újból megjelent az igény az egyszerűbb, kevésbé látványos, inkább magát a relaxációt fókuszba helyező szaunaprogramokra. A tapasztaltabb vendégek pedig szeretnék tudni, átlátni az egyes programok közötti különbségeket, hogy könnyebb legyen a választás mely Szaunamester és mely létesítmény szolgáltatásait vegyék igénybe.

SzaunaprogramA hagyományos osztályozás szerint a szaunaprogramok alapvetően két csoportba sorolhatók hazánkban, melynek egyik legfőbb oka a szaunáink többségének csekély mérete: van-e bevitt anyag, avagy nincs. Amennyiben nincs, úgy a felöntés az illóolajos vízzel/jéggel történő kályhára locsolásra és legyezésre korlátozódik, amennyiben pedig van bevitt anyag, úgy a program ennél jóval összetettebbé válik és további klasszifikáció szükséges.

Szerencsére szépen lassan Magyarország is elindult a nyugathoz való felzárkózás útján a komplex wellness-létesítmények tekintetében, így egyre több olyan, 30 fő befogadóképesség feletti szaunahely kerül megnyitásra, ahol a lehetőségek száma kreativitás tekintetében és szaunaprogramok lehetséges variációi kapcsán rendkívül magas. Épp ezért vendégszemszögből a szaunaprogramokra való felhívást látva felmerülhet az igény az előzetes információra arra vonatkozóan, milyen jellegű programra számítsunk, milyen erős lesz, látványtechnikák mennyire lesznek beépítve, stb. Számos helyen piktogramokkal adnak választ a szaunaprogramok kiírása mellett a fenti kérdésekre.

 

Livia banner

 

Több nemzetközi szervezet az osztályozás tekintetében tovább menve megalkotta a saját rendszerét, mely sok magyarországi szaunaközpontnak is iránymutatásként szolgálhat.

szaunaprogram2

 

A klasszikus szaunaprogram (aufguss) során a legfőbb cél a vendég relaxációja, miközben hallhatják a víz, és jég sistergését a forró köveken, illetve érezhetik ahogy a Szaunamester a forró gőzt a vendégek felé irányítja. Ennél a programnál nem használnak összetett illatkeverékeket, különféle fás illatok, levendula és citrusfélék a meghatározók. A törölközőtechnikák bemutatásánál sem a látvány a legfontosabb, hanem a hatásosság, hogy minél nagyobb tömegű levegőt lehessen irányítani a vendégek bőrére, illetve a szaunaprogram növekvő intenzitásának fenntartása. Ez a típusú felöntés azon vendégek igényeinek kielégítésére szolgál, akik egyszerűbb élményekre vágynak a komplex show helyett.

A sztenderd szaunaprogram a leggyakrabban bemutatott szaunaprogram típus napjainkban. Nem más ez, mint klasszikus szaunaprogram a háttérben zenével. A zene számos vendég szerint nagy segítség abban, hogy a szauna kiváltott fizikai hatásai, és a testi folyamatokra való koncentráci helyett magára az élményre fókuszáljanak, így a program sokkal élvezetőbbé válik. A törölközőtechnikák bemutatása az alapoktól a látványosabb koreográfiáig széles skálán mozog, akárcsak az illatkeverékek használata.

 

A gőzkabinban tartott szaunaprogramok különösen nagy népszerűségnek örvendenek a vendégek körében, mert habár felöntés e program alatt nem történik, de a folyamatosan áramló gőz megfelelő közeget biztosít a ventillációhoz. Illatok ugyanúgy használhatók, bár kivitelezése különböző módon történik. Különféle bőrradírok, pakolások, arcmaszkok könnyen alkalmazhatók a gőzkabinban.

A meditatív szaunaprogram a sztenderd szaunaprogram egyik variációja, mely során a relaxáció, a testre való koncentráció kerül fókuszba spirituális felhanggal. Tradicionális zenék, törzsi mantrák szolgálják a zenei hátteret tibeti hangtálakkal, dobokkal, csengőkkel. E programot néha bemutatás és magyarázat előzi meg a szauna előterében, emiatt sokkal hosszabbra nyúlhat egy átlagos programhoz képest. A levegő törölköző általi irányítása az alaptechnikákra és az ismétlésre korlátozódik, míg az illathasználat keleti tradíciókat idéz meg tömjén-, és szantálfa illatokkal, vagy épp koncentrációt növelő illatelegyekkel.

A szaunashow, vagy látványprogram hordozza a legfőbb összetettséget, illetve specializációt, melynek legfőbb célja a vendégek szórakoztatása, melyre egyre nagyobb az igény a szaunázni szerető közönség részéről. A látványprogram nem követi a klasszikus, vagy a sztenderd szaunaprogram kötött felépítését, törölközők helyett pedig számos egyéb eszköz használható a levegő vendégek bőrére történő irányítására. A program tematikája a legfontosabb, mely mind a használt illatokban, mind a zenében, mind a ruhakompozícióban, melyet a Szaunamester visel, tetten érhető. A versenyprogramok az esetek nagy részében látványprogramok.

 

szaunaboltbanner2

 

Hazánkban a különféle programtípusok közötti határvonalak – legfőképpen a szaunák infrastrukturális sajátosságai, illetve a magyar közönség sajátos igényei miatt – elmosódnak. Ahogy általában a show kardinális részét képezi kis-, és közepes méretű hazai szaunákban a vendégek és a Szaunamester közötti folyamatos kommunikáció, mely szintúgy a szórakoztatás egyik kulcsfontosságú eleme, úgy ez határon túli európai szaunákban kevésbé meghatározó, sőt, a legtöbb helyen nem is megengedett.

Azon Szaunamesterek azonban, akiknek lehetőségük van nagy létesítményekben dolgozni, kiemelt fontosságú, hogy a programokat jellegük és bemutatásuk szerint el tudják különíteni egymástól, ugyanis a sokat tapasztalt vendégeknek általában már megvan a maguk preferenciája.

Livia Evergreen

 

 

Forrás:
Aufguss.it

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: