Szauna edzés után?

A szauna önmagában jótékony hatással van a testre: serkenti a vérkeringést, segít megszabadulni a méreganyagoktól, szebbé teszi a bőrt és még sorolhatnám. Na de vajon hogyan hat a testedre, ha fizikai munka után, tehát izzadás után rögtön betérsz a szaunába tovább izzadni? Az interneten igencsak vitatott téma - megoszlanak a vélemények, így ezúttal erről rántjuk le a leplet.

Először is vegyük át, hogyan is reagál a tested az edzésre

Az edzés hatékonysága és az, hogy pontosan milyen intenzíven fog a szervezeted reagálni az adott sportra, elég sok mindentől függ. Nem lehet összehasonlítani egy fél órás sétálást egy 10 kilométeres futással, mint ahogy természetesen egy kezdő-, illetve egy élsportoló között is különbséget kell tenni - a testalkatról már nem is szólva. Igazából az edzés alatt mindenképpen ugyanazok a folyamatok fognak lejátszódni, a különbség az intenzitásában áll. 

Ami biztos, hogy emelkedik a pulzus számod, a vérkeringésed és az anyagcseréd felgyorsul. Gyorsabban jut ez a tápanyag a szervezeted megfelelő pontjára. (Éppen ezért szoktak a sportolók fehérjét fogyasztani edzés előtt.) Ezt az állapotot ki lehet tolni, ha a beülsz a szaunába.

Mi történik a szervezeteddel, ha edzés után szaunázol?

A szaunában javul a vérkeringés, valamint távoznak a méreganyagok a testedből, egyébként semmilyen káros hatással nem lesz a szervezetedre, ha edzést követően oda kívánkozol. A fő, hogy tarts be néhány apró szabályt és jól mérd fel, hogy biztosan elég energiád van-e hozzá. 

  • Mielőtt beülnél a szaunába, mindenképpen vegyél egy hűvös zuhanyt.
  • Pótold a folyadékot! Gondold el, hogy mennyi folyadékot - és ásványi anyagot - vesztettél már magával az edzéssel, hát még ha utána beülsz 10-15 percet a forró kabinba.
  • Emellett a legideálisabb, ha a két tevékenység között tartasz egy 40-45 perces szünetet.
  • Edzést követően egyél egy keveset - ne sokat! Egy gyümölcsöt, pár falatot, hogy az újabb megterhelés ne alacsony vércukorszinttel érjen. 

A lényeg tehát, hogy felelősségteljesen vedd igénybe a szaunát - a legjobb amit tehetsz, hogy mielőtt így döntesz egyeztetsz az edződdel és/vagy kikéred a szaunamester szakvéleményét.

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: