Miért is olyan fontos a szauna szellőztetése?

A szellőztetés nélkülözhetetlen része a szaunázásnak, hiszen szaunázás közben alapvetően egy zárt térben tartózkodunk, ahol friss levegő utánpótlása híján hamar elfogy az oxigén. Ha valami akadályozza a levegő megújulását, akkor a bent lévők hamarosan többek között fejfájásra fognak panaszkodni. 

A megfelelő szellőztetés által a levegő folyamatosan cserélődik, ha ez nem így lenne, akkor igen hamar oxigénhiányt tapasztalnánk - a már említett fejfájást, gyengeséget.

Ha a szellőztetés megfelelően biztosítva van, akkor természetes keringés érhető el. A szellőztetésnek alapvetően két funkciót tölt be: tehát azon felül, hogy folyamatosan garantálja a friss levegőt a szaunázók számára működtetés közben, azt is biztosítja, hogy a kabin gyorsan száradjon - így meghosszabbítja a faanyag élettartamát. Ezen felül a páralecsapódás következtében kialakuló penészgombák problémája is mérséklődik.

A szellőzőnyílás, ahol a friss levegő beáramlik közvetlenül a kályhánál található, az itt bejutó levegő aztán a kályhán keresztül felforrósodva biztosítja a kellemes szaunázást. Az elhasznált levegő a pad rései közötti elvezetőn át távozik.

Habár a megfelelő szellőzőrendszer garantálja, hogy akár 3 percenként cserélődjön a levegő, két program között, illetve szaunázást követően a kabin ajtaját nyitva kell hagyni.

zászló

A kabinban a hőmérséklet szintenként változik:

A padlóhoz közel sokkal mérsékeltebb a levegő, középtájékon kényelmes, elviselhető, fent pedig a legedzettebb szaunázóknak kell helyt adni, ugyanis itt forrósodik csak igazán fel a levegő. Így a kezdő szaunásoknak javallott eleinte a szaunakabin ajtajához közel helyezkedni, az alsó padon helyet foglalni. A szintek között lényeges különbség van – 20-30°-os eltérést is tapasztalhatunk.

A szaunamesterek éppen ezért szokták a szauna program élményét fokozó kiegészítőket – például hangszórókat – a padlóra helyezni, ahol a 30-40°-os levegő még biztosan nem tesz kárt bennük.

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: