Tudtad? A szaunának is van illata!

Szabó Zoltánnal folytatott interjúsorozatunk előző fejezetében körbejártuk, hogyan mérheted fel a szauna állapotát, és hogy mire kell feltétlenül odafigyelned minden egyes felöntésnél. A folytatásban általánosságban lesz szó a magyar szaunákról, illetve, hogy milyen következményeket von maga után a hanyagság.

A gondosság kifizetődő – az elhanyagoltságból adódó károk ugyanis magasabb költségeket vonhatnak maguk után.

„Tapasztalatom szerint a számos hely akkor cserél követ, vagy fűtőszálat, amikor már elengedhetetlen.” – közli a szomorú hírt Zoltán, mikor tapasztalatairól kérdem – „Volt olyan fürdő, ahol hófehérek voltak a kövek. Kérdezte is a vendég, hogy ezek milyen különleges kövek, mert ő ilyet még nem látott.

A szaunák napi takarítása a legtöbb helyen bevett rutin, bár sztenderd nincs rá. A karbantartás terén már sokan kihívásokkal küzdenek. Nem ritkán találkozom olyan szaunával, ahol szinte szálkás az ülőfelület, koszosak a falak, korhadt a lábrács, a kályha pedig egy kilőtt világháborús tank utánérzetét kelti. A legtöbb helyen, ahol dolgozom, jelezni szoktam és felhívom a figyelmet a fenntarthatóságra, hogy ha nem sajnálunk időnként némi befektetést, sokkal nagyobb költségektől kímélhetjük meg magunkat.

Pozitív azonban, hogy gyakran kérik ki a véleményem és hallgatnak is rám. A hotelok többségében, ahol dolgozom, ha azt mondom, hogy ki kell cserélni a köveket, mert elhasználódtak, akkor ott a következő alkalomra vadonatúj köveket találok.”

A szaglás az egyik legösszetettebb érzékeli módunk

Közel 10.000 különböző illatot tudunk megkülönböztetni egymástól, ami segít a tanulásban, segít az emlékezésben és bizony, segít, hogy felismerd, ha a szauna rossz állapotban van.

„Az első, amikor még rá sem néztem a kályhára, a szauna illata. Minden szaunának más és más illata van. Amikor megyek dolgozni, már az is ismerőssé teszi számomra a helyet. Az első jele az elhanyagolásnak, hogy a szaunának kellemetlen illata van. Amikor sokan használják úgy a szaunát, hogy nem terítenek maguk alá lepedőt, mert az úszómesterek nem tudnak 5 percenként berohangálni ellenőrizni és a pad folyamatosan szívja magába az izzadságot, plusz a falakra lerakódó méz, olaj, izzadság stb. egy idő után ad egy alapillatot a szaunának, ami a legjobb értelemben véve sem mondható kellemesnek.

A másik maga a kályha. Ha messziről látszik, hogy töröttek, koszosak, fehérek a kövek, foltos, koszos a szerkezete, akkor ez egy teljesen más kihívás a számomra.”

finnish sauna 776997 960 720

Ha az ember spórol, később a tripláját fizeti meg érte

Ezen felül pedig sok esetben az egészséges szaunázás lehetőségét is meghiúsítja vele…

„Elengedhetetlen a kályha szakszerű (!) felújítása. Azért emeltem ki, hogy szakszerű, mert sajnos találkozni azokkal a bizonyos ”jóleszazúgy” megoldásokkal. Láttam olyan szaunát, amire egy közeli hegyről hoztak köveket, mert spórolni akartak rajta. Meg is lett az eredménye. Törtek össze-vissza. Vagy nem gyártótól, vagy forgalmazótól vették a kályhát, hanem megcsináltatták úgynevezett, szakemberrel. Vagy amikor a kőcsere úgy néz ki, hogy sósavban leoldják róluk a vízkövet, megmossák és mehet vissza a kályhára. Pedig a tiszta szauna, akár csak egy gondosan terített asztal, öröm a szemnek.”

Végezetül vajon mennyiben befolyásolja egy tanuló Szaunamester fejlődését az, hogy mekkora méretű szaunában gyakorolja ki a tananyagot? Milyen szaunákban tanulhatnak a SzaunaClubosok?

Az oktatások 20-40 fős szaunákban zajlanak. Rengeteget befolyásol a méret mellett a padok elrendezése, vagyis, hogy mekkora területet kell a szaunamesternek bemozognia, ezáltal mennyire energiaigényes a program kivitelezése.

Az én elméletem, hogy először tanuljanak meg egy közepes méretű szaunában dolgozni és utána lehet ismerkedni a nagyokkal. Egyfelől egy kisebb szaunát könnyebb belegyezni, könnyebb elsajátítani a mozdulatokat, magabiztosabban dolgozik az ember.

Sokszor találkoztam olyan mesterekkel, akik nagy szaunában dolgoznak és azt mondják, hogy a kicsiben már nem férnek el. Viszont aki csak kicsiben dolgozik, elveszik a nagyban. Mindkettőt ismerni kell, viszont a kicsiben való tanulás kíméletesebb. Fokozatosan szokik hozzá a hallgató a meleghez, a beszédhez és a mozgáshoz és nem kell rögtön arra is koncentrálni, hogy egy 50-60 fős szaunában hogy ossza be az erejét.”

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: