10 lenyűgöző és nem mindennapi finn szauna

A finnek évszázadok óta élen járnak apró-, és közepes méretű szaunák építésében. Az 5,5 milliós népességű országban a szaunák száma meghaladja a 2 milliót, ami azt jelenti, hogy majd’ minden háztartásban van legalább egy. A fejlődő technológiai lehetőségek az évszázados tradíciókkal és nagy adag kreativitással történő ötvözése pedig sokszor rendkívül impozáns, máskor meghökkentő, de mindenféleképpen egyedi megoldások megszületéséhez vezetett. Íme 10 érdekes finn szauna, mely a kellemest összeköti a hasznossal, és igazán egyedi élményt kínál.

 

Ha nincs idő munka előtt szaunázni egy jót, akkor ez a szaunabusz hiánypótló megoldás lehet. Persze nem elszigetelt esetről van szó, a finnek élenjárnak különféle járművek szaunává alakításában.

Finn1

A szaunaautó (Volkswagen) a szélesebb családi kör számára már kevésbé, ellenben 4-5 ember számára megfelelő szaunaként funkcionálhat. Legyen szó egy hétvégi kirándulásról, vagy csak egy kellemes estéről a hátsó kertben, ez a mobilszauna mindig elérhető, ha szaunázásról van szó.

Finn2

A világ egyedüli gondolaszaunája (Szondolája – sic!) Lappföld lankáin található, ahol kellő luxuskörülmények között kipihenhetjük a síelés fáradalmait. E szaunakaland a sípályák esti zárásakor kezdődik, amikor a programra jelentkezett vendégeket egy TV-vel és minibárral felszerelt luxuskabin viszi fel a hegycsúcsra, ahol várja őket egy másik szaunahelyiség, jacuzzi, és természetesen a egy minibár korlátlan sörfogyasztási lehetőséggel. Miután mindenki elkészült, irány a 80 fokos szaunagondola, melyről – ahogy lassan a hegy lankáin kúszik lefelé – pazar kilátás nyílik az északi tájra.

Finn3

Ötvözni kedvenc tevékenységünket a kedvenc gyorséttermünkkel? Helsinkiben ez már nem lehetetlen. A városközpont egyik Burger King-jének földszintjén ez az üzleti megbeszélések, csapatépítő tréningek, fontos sportközvetítések helyszíneként szolgáló 10 fős szauna várja az érdeklődőket. A 3 órás szaunaélmény alatt a vendégek választhatnak a Burger King menüjének kínálatából, melyet vagy a szaunában, vagy a pihenőben fogyaszthatnak el. Míg cider-t, illetve alacsony alkoholtartalmú frissítőket tudnak a helyszínen vásárolni, úgy saját alkohol bevitele nem megengedett.

Finn4

Egy-egy szauna megépítése során sokszor probléma, hogy túl messze van a merülőtől, és zuhanyzást követően nem lehet rögtön csobbanni…

Livia banner

Ez a veszély e finn szaunahajón biztosan nem fenyeget, melyet néhányszáz euróért ki is bérelhetünk éjszakára is. A hajó függőágyakkal, grillel és trambulinnal egyaránt felszerelt, igyekezve számos kényelmi igényt kielégíteni.

Finn5

E szezonális lappföldi jégszauna decembertől áprilisig várja különleges élményekre vágyó vendégeit, egészen addig, amíg el nem olvad. E „szauna” maximum 60 fokig melegszik, intenzív, 80%-nál is magasabb páratartalommal, ötvözni próbálva némileg a száraz és a gőzszauna számos egészségügyi hatását. A szauna tervezőjének 16 évbe telt kifejleszteni a szauna tökéletes struktúráját.

Finn6

Volt-e már valakinek hasonló hiányérzete egy hokimeccs látogatásakor, hogy elkelne valahol egy szauna a nézőtérben? Természetesen a finnek már ezt is megoldották.

Finn7

 

Ez a pusztán két fős telefonfülke szauna egy új szintre emeli a „közösségi” fogalmát, ahogy minden arra járónak a szaunába való belátást enged a fülke átlátszó üvege. A rendkívül praktikus kreálmány kerekei révén pedig bárhol használható. Vajon a bentlévő szaunázó éppen telefonál?

Finn8

 

A finnországi szaunák általában földrajzi sajátosságaiból fakadólag legtöbbször egy tóra vagy épp egy erdőre néznek. Hiába azonban a romantikus tájkép, van, akik még ennél is többre vágynak, például egy vízalatti kilátásra. Szerencsére ebbe a szaunába azonban nem búvárfelszerelésben kell eljutni. A relaxáció élményét ebben a szaunában az ablak előtt elelúszó halak és a tóban alkalmi fürdőzők/búvárkodók teszik igazán érdekessé.

Finn9

 

Ha önmagában nem elég menő egy nagy kacsán hajókázni Helsinki körül, akkor nem árt tudni, hogy ez a kacsa nem más, mint egy szauna, melybe 3-4 szaunázó élvezheti a meleget, ha a tenger habjait szelő kacsa menetszelétől már-már fázna.

Finn10

Livia Evergreen


Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: