Dőlj hátra és hangolódj rá a karácsony varázslatos hangulatára ezekkel az illatokkal!

Ahogy a hipermarketek zenei összeállítása már szeptemberben elkezdett mindannyiunkat notóriusan emlékeztetni: közeleg a karácsony. De ahogy a karácsonyi hangulatot az ismerős melódiák segítik emlékezetünkbe hozni, úgy idézik fel bennünk a tipikus karácsonyi illatok is a meghitt, családdal a fenyőfa körül töltött estéket, a gyömbéres süti, a pomander és a gőzölgő forralt bor illatát. Na de melyek ezek az illatok? És hogyan segíthetnek bennünket az ünnepi atmoszféra megteremtésében a szaunában?

Ebben a cikkben 6+6 karácsonnyal összefüggésbe hozott illatról lesz szó, melyet mind vendégek, mind Szaunamesterek is bátran alkalmazhatnak az ünnepi hangulat elérése céljából.

Narancs / Édesnarancs

A karácsony időszaka a citrusszezon időszaka is az északi féltekén, hiszen ekkor fogyasztunk belőle a legtöbbet. Bódító illata nyugtató, stresszoldó és kedélyjavító hatású, egyúttal a frissíti és fertőtleníti a levegőt. Édeskés illóolaja szegfűszeggel vagy fahéjjal kombinálva fűszeresen kellemes kompozíciót eredményez.

Szegfűszeg

Szintén az ünnep jellegzetes fűszere, amely régen igen nagy ritkaság volt, és akit szegfűszeg-csempészésen kaptak, előfordult, hogy halállal büntették.

Szerencsére ez manapság már nem így van, különleges illatát könnyedén otthonunkba lophatjuk, ráadásul baktériumölő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van.

Karácsony3

Fahéj

A fahéjnál nincs megfelelőbb illat az érzékszervi memória beindítására. Már egy kevés mennyiségű fahéjillat az otthonunkban elegendő a karácsonyi hangulat megteremtésére. Nem véletlen, hisz a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket nagyrészt ezzel ízesítjük. Illóolaja fertőtlenítő és immunerősítő hatású (belélegezve), azonban rendkívül irritatív, ezért csak mértékkel használjuk karácsonyi illóolaj-keverékekbe.

Fenyő

Az ünnep nemcsak a karácsonyfa, de annak jellegzetes gyantaillata nélkül is elképzelhetetlen, amelyet a tűlevelek végében lévő fenyőolaj áraszt. Szerencsére nem kell a karácsonyfa felállításáig várni, elég, ha egy üvegcse 100% tisztaságú fenyőolajat veszünk. E különleges anyagnak légzéskönnyítő hatása van, ezért légúti meghűlések esetén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére.

Livia banner

Vanília

A karácsonyi lakásban a páratlan aromájú vanília általában a konyha felől árad, és legtöbbször a karácsonyi sütemények elkészítésében van fontos szerepe. Rengetegen szeretik az illatát, amely nemcsak hangulatjavító hatású, de vágyfokozó is. Illatát vaníliakivonatként lehet megvásárolni vagy alkoholban, vagy jojobaolajban oldva. Utóbbi használata a szaunakályhán tilos.

 

Mandarin

Apró, könnyen hámozható, ízletes, édes citrusféle, melynek illóolaja lazító, egyúttal kiegyensúlyozó hatású. Citrusokkal kevésbé ajánlott keverni, mert elveszti jellegzetes karakterét, ellenben szerecsendióval, szegfűszeggel nagyon kellemes illatú elegyet készíthetünk.

Ha mindezen olajok illata azonban már a könyökünkön jönne ki, úgy az alábbiakkal tovább kísérletezhetünk.

Karácsony1

Tömjén

A tömjén használatának évezredes múltja van különféle vallásos és szakrális ceremóniák elengedhetetlen részeként, illetve a Három Bölcs ezt ajándékozta az újszülött Jézusnak a Biblia szerint. A keleti tradíciókban a tömjént a koronacsakra kiegyensúlyozására használják, és a tömjén füstölőnek mély spirituális jelentése van majd’ minden vallásban. Emellett fokozza az immunrendszerünk működését és segít a stressz megszüntetésében.

Mirha

A tömjén mellett a mirha szolgált ajándékul a kisded Jézusnak, illetve a további évszázadokban is általában istentisztelet alatt égették a mirha gyantáját. E rendkívül sűrű állagú olajból szintén mértékkel szükséges használni keverékünkbe, illetve jól párosítható tömjénnel, mandarinnal szegfűszeggel.

Karácsony4

Ánizs

Az ánizs szintén egy tradicionális ünnepi illat. Európában évszázadokon át használták ünnepi ételek fűszereként. Emellett erőteljes nyugtató és stresszoldó hatással rendelkezik, emellett köptető hatású (gondoljunk csak a gyermekszirupokra), mégis, keverékekbe csak mértékkel használjuk, ugyanis az illóolaj egyes kemotípusai túldominálják a többi összetevő illatát.

Szerecsendió

A szerecsendió az ánizshoz hasonlóan karácsonyi ételek előszeretettel használt fűszere. Az aromaterápiás használatban sokszor alábecsült illóolaj kitűnően párosítható citrusfélékkel, illetve mirhával, vaníliával.

Karácsony2

Benzoefa

A benzoe karácsonyhoz csak az illatának jellege miatt társítható, ugyanis édes, vaníliás, kissé fűszeres illatú, mely remekül használható karácsonyi illatkeverékekbe. Terápiás hatásait tekintve nyugtatja a fáradt, feszült idegeket, és kiválóan lehet alkalmazni alvásproblémák esetén.

Gyömbér

Talán nem az utolsó helyet érdemlő gyömbér az illatkeverékekben kevésbé fordul elő, ugyanis illóolajának a friss gyömbértől mondhatni igen eltérő illata van. Klasszikus kiegészítője a citrusféléknek, emellett jól társítható mirhával, fenyővel, de kizárólag mértékkel. A gyömbér kitűnő élénkítő, motiváló, energizáló hatással rendelkezik.

Amennyiben már vérprofik vagyunk illatkeverésben, és mind a tradicionális, mind a kicsit különlegesebb illatok keverése terén rutinosak vagyunk, úgy az alábbi illatok jöhetnek még szóba karácsonyi keverékekbe: mirtusz (édeskés, nyugtató), cédrusfa, babér (mértékkel), ciprus, boróka, kasszia, télizöld.

Livia Evergreen

Essential Oil Therapist – EOT®, Registered Aromatherapist – RA®, CAHP

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: