Állatok a szaunában – ilyen is van?!

Van bizony. Méghozzá nem is annyira újkeletű a történet, mint amennyire azt gondolnánk. Természetesen a választ ez esetben is a szaunázás általunk ismert tradícióinak évszázadokon keresztüli művelőinél, azaz a finneknél kell keresnünk...

Jouko Tarvainen finnországi lótenyésztő nagyapja 1930-ban beszélt unokájának a fakitermelés során használt lovak fáradt és sokszor gyulladt izmairól, melyre szerinte tökéletes gyógyír lenne a szauna. Megfogadva nagyapja tanácsát, mikor megörökelte a farmot 1984-ben, Youko épített egy lovak számára is alkalmas szaunát az istálló végében, hogy segítsen a lovak izmainak ellazításában és anyagcseréjük gyorsításában. Továbbmenve, a kályhára öntött vizet Youko illóolajokkal keverte, hogy a lovak tüdejének tisztítását is elősegítse. A szaunázás végeztével gazdájuk megtisztította a lovak szőrét, mielőtt azok pihenésre tértek volna.

Állatszauna1

Kedvenc lova, Patrikin Muisto egy lóversenyzésben megfáradt beteg csődör volt, de szaunázás és masszázsok révén képes volt visszatérni a versenyzéshez. Youko beszámolója szerint amikor megépítette a lószaunát, mindenki nevetett rajta, ám amikor megnyerte a finn nemzeti ügetőbajnokságot 2009-ben, a nevetés alábbhagyott. Azóta is több száz lovat szaunáztatott már, és a lóversenyzők között méltán kiérdemelte a „Saarijärvi Sámánja” becenevet.

Livia banner

Youko szerint a legnagyobb öröm látni, hogy a lovak is ugyanannyira élvezik a szaunát, mint az emberek. A lovak végig egyenesen állnak a szaunában, farkukat nem csapkodva, fejüket nyugalomban tartva, olykor lehajtva. Néhányuk annyira ellazul, hogy el is bóbiskol.

Ahogy a lovak izzadságmirigyei a meleg hatására az emberekéhez hasonlóan kitágulnak, úgy ezen jószágok szaunázása akkor teljes, amikor róluk is patakokban folyik az izzadság, melyet Youko összegyűjt, és kávét főz magának belőle.

Állatszauna3

Példájának nyomán már egy egész iparág létrejött a lovak szaunáztatását illetően, révén, hogy természetes módszerekkel a lóversenyzésben hatalmas versenyelőnyhöz – és természetesen ezáltal több elismeréshez, magasabb összegű díjakhoz – lehet hozzájutni. Ha életterünk nem engedi a lovak részére szolgáló szaunaistálló megépítését, úgy az internetről 120-150 ezer forintért rendelhetünk lovunknak szaunaruhát, mely vagy hagyományos módon, vagy infravörös sugarakat használva melegíti a testet és lazítja az izmokat, illetve szinte bárhol alkalmazható.

Livia Evergreen

Források:

Horse Nation

 
 

JELENTKEZZ KIEMELT
PROGRAMLEHETŐSÉGEINKRE:

kisebb aroma


oshadhi


 

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: