Szaunázás a repülőtéren - Helsinki

Tartsa fel a kezét, akiben felmerült már a kérdés, hogyan is lehetne egy átszállás miatti hosszabb repülőtéren kényszeredett tartózkodás élményfaktorát valamiképpen megnövelni? A finnek, ahogy oly sok mindenben, ebben is iránymutatók. Sőt, Finnországban nemcsak egy, hanem már három reptér építette be szolgáltatáspalettájába a szaunát.

  1. Helsinki Vantaa

Amennyiben tengeren túli a desztinációnk, úgy az 50-es terminálnál lévő Finnair Lounge rendelkezik egy nagyon kellemes, kb. 5 fős szaunával. Ha prémium tagok vagyunk, vagy első osztályon utazunk, meg úgy általában véve ha egy rakat pénzt már kifizettünk, hogy tagsági kártyát válthassunk arany, ezüst, bronz, biznisz, platinum, uram bocsá’, egy idő után már nem tudtam követni, úgy a belépés ingyenes. Sajnos én nem sorolódtam be egyik fent említett kategóriába se, ám 48 euróért megengedett volt a nem elit tagoknak is a bemenetel. Hurrá! Rendkívül tiszta zuhanyzók, sampon, balzsam, tusfürdő (a lényegi szempontok ugye) és pöpec 90 fokos finn szauna várta a megfáradt utazókat.

Helsinki

Az előtérből nagyon kellemes, mégis természetesnek ható, eukaliptuszra és cédrusra emlékeztető illatok áramlottak. Nem is kérdés, hogy az embernek azonnal bemenni támad kedve.

A rövidke szabályzatot olvasva az volt a benyomásom, hogy az első pont inkább vonatkozik a finnekre, mintsem az átutazókra, felhívva rá a figyelmet, hogy ez egy közösségi tér, és nehogy véletlenül valaki túlságosan otthonosan érezve magát olyan vizuális sokkot adjon a másiknak, amire amaz nem volt felkészülve… „Ez a szauna koedukált, úgyhogy kérjük bent léte alatt tartsa magán a törölközőt.”

Helsinki2

A nyitva tartás lehet az egyetlen problémás pont, amit érdemes tekintetbe venni tervezéskor, ugyanis hajnali 5:30-tól 23:00-ig üzemel a szauna, így éjszakai átszállásnál az effajta relax csak korlátozottan valósítható meg.

A közvélemény megítélése a szaunáról mindezek ellenére igen vegyes. Visszajelzések alapján az ázsiai utazóközönség számára a koedukált jelleg és a réteges ruházat hiányának gondolata sokszor megütközést kelt, ám az európai utazók imádják, hogy van lehetőség szaunázni a reptéren.

  1. Kuusamo reptér – Szauna pazar kilátással

Habár ez egy jóval kevésbé jelentős reptér Finnország észak-nyugati részén, de a magas elvárásokat hűen példázza a szauna 8-10 főt befogadni képes mérete és több igényt egyszerre kielégítő kialakítása. Ha kellően felmelegedtünk, elég csak kilépnünk a teraszra, ahol a reptéren túltekintve megcsodálhatjuk az apró Kolvanki tavat.

Helsinki3

Az a legenda járja, hogy az igazi Mikulás a mozgalmas ajándékozási szezont letudva ide tér be megpihenni évről évre, melyet természetesen a reptér menedzsmentje is megerősít.

Az árak valamelyest magasabbak, mint Helsinkiben, 60 euróért 2 óráig élvezhetjük a szauna melegét eme északi kisvárosban.

  1. Kittilä – nem is kérdés, miért kell szauna

Finnország legészakibb repterén már több, mint 10 éve van szauna. Nem is kérdés, hisz a városka átlaghőmérséklete +3 fok. A látogatók általában olyan turisták, akik csomagjában hószánhúzás, illetve hómobil vezetése egyaránt belefoglalt és igazi finn vidéki élményt vágynak megtapasztalni. Az ár igen borsos: 120 euróért 1 azaz EGY óráig szaunázhatunk, és erősen javallott több órára foglalni.

Livia banner

Reméljük, hogy az idő előrehaladtával egyre több ország, város reptere átveszi majd Finnország példáját, mert a tény, hogy hasznosan és egészséges tevékenységgel tölthetjük el az üres órákat, nagymértékben növelve az élményérzetet, hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődve, ne pedig kimerülve, fáradtan és stresszesen érjünk utazási végállomásunkra.

Livia Evergreen

Forrás: https://www.finavia.fi

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: