Nem bírod a meleget mégis élvezni szeretnéd a szauna előnyeit? Itt a megoldás!

A tepidárium története az ókor idejére nyúlik vissza és a római fürdők egyik legnépszerűbb helyiségének számított. A melegedni vágyó rómaiak ugyanis az intenzívebb szaunás élmények előtt ebben a szobában gyülekeztek. A ma használatos tepidáriumok megőrizték közösségkovácsoló szerepüket, azonban ennél azért jóval többről van szó.

Langyos melegedő... ahogy a neve is sejteti, a tepidáruimok más szaunákhoz képest jóval alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek. Így azok számára, akiknek a finn szauna vagy a gőzfürdő túl intenzív élményt jelent, mégis szeretnék megtapasztalni a szaunázás jótékony hatásait, erre a tepidárium kiváló feltételeket kínál. A kellemes meleget árasztó szoba, ahogy már említettem, valamelyest megőrizte kommunikációs színtérként betöltött szerepét is. Így a rendszeres szaunázók nagy kedvvel ülnek be szaunázás előtt, illetve után – levezetésképpen.

tepidarium helyiseg

Hogy is néz ki egy átlagos tepidárium?

A finn szaunákhoz képest valóban jelentősen alacsonyabb az üzemi hőmérséklete, így a bent ülők átlagosan 35-45 °C-on élvezhetik a relaxációs élményt. A falak, a padló és a padok általában mozaik csempéből vannak kirakva, de nem ritka a márvány, illetve a kőburkolat sem. A helyiség minden egyes pontja fűtve van.

Tepidarium

Milyen jótékony hatásai vannak a tepidáriumnak?

Az alacsony hőmérséklet és páratartalom, az esztétikus környezet valóban jóleső érzést kelt, pláne, ha a helyiséget még lágy zene is betölti.

A test épp annyi meleget vesz fel, mint amennyit lead, gyakorlatilag szinte izzadás nélkül képes javítani a vérkeringést. A hőmérséklet éppen elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat – mintha csak jótékony lázban égne a test. Ezen felül erősíti az immunrendszert és természetesen kiváló stresszoldó hatással bír. Némi aromaterápiával, megfelelő illatok összeválogatásával a hatás még inkább fokozható.

Sportolók számára kifejezetten ajánlott, akár edzés után rövid pihenőidőt követően, ugyanis nem terheli meg annyira a szervezetet, a regenerálódás ideje azonban ugyanúgy felgyorsítható általa.

A tepidáriumban töltött időre nincsenek konkrét javaslatok. Ahhoz azonban, hogy valódi hatását megtapasztalhassuk, érdemes több időt, legalább fél órát eltölteni a kellemes melegben.

 

Jelentkezz képzésünkre most!