Szauna vagy gőzkabin? Mindkettő!

A második legkedveltebb szauna típus a gőz kabin. Ezt az állítást támasztja alá a nem is olyan régen lezárult Nagy Szauna Tesztünk is, amelyben a kitöltők 59%-a (összesen 311 fő) jelezte, hogy ha betér egy wellness központba, a gőzkabint is rendszerint meglátogatja. Talán nem is annyira érdekességképpen írjuk, hiszen nem meglepő, hogy a kérdőív kitöltői közül több, mint ötszázhúszán erősítették meg azt az álláspontot, hogy ha wellnessről van szó, akkor a finn szauna kihagyhatatlan! Mai cikkünk tárgya a gőzkabin és annak tulajdonságai, egészségünkre gyakorolt hatásai.

 

A gőzkabin és a finn szauna közötti alapvető különbség a páratartalom, mely a gőzfürdőben 90-100%-os szintet is elérheti – így lehetséges az, hogy bár a gőzfürdőben feleakkora a hőmérséklet, mégis kemény izzadásban részesülünk. A gőzfürdő optimális hőmérséklete egyébként 45°C körül mozog, ennél sokkal feljebb nem lehet emelni, ugyanis elviselhetetlenné válna a forróság.

Az izzadság törlésére szolgáló kisebb törölköző a gőzkabinba belépve elhagyható, hiszen a kirívóan magas páratartalomnak köszönhetően néhány perc után a bevitt textilből csavarni lehet a vizet.

A gőzfürdő számos oldalról támogatja a szervezetünket, negyedóránál azonban sokkal többet nem javasolt egyhuzamban benntartózkodni.

A különleges szauna egyik figyelemreméltó eredménye a tiszta, puha, bársonyos bőr. Mintha csak egy prémium minőségű testápolót kentél volna magadra: még a legszárazabb bőrt is képes ápolttá, simává varázsolni. Ennek oka egyrészt, hogy közvetlenül a bőr alatti hajszálerekben serkenti a vérkeringést, másrészt kitágítja a pórusokat, tisztítja, ápolja a bőrt.

Természetesen más típusú szaunákhoz hasonlóan a gőzfürdő is kiválóan ellazít, relaxál, oldja a stressz, fájdalomcsillapító hatással bír és jót tesz a légutaknak is. Sőt mi több!  

Illóolajak a gőzfürdőben?

Bizony, ugyanolyan kellemes érzést keltenek, mint a hagyományos finn szaunában, továbbá a magas páratartalom miatt az illóolaj nem csak a tüdőbe belélegezve fejti ki hatását, hanem a bőr szöveteibe is könnyedén bejut. Az illóolajok tudatos összeállításával ezáltal még intenzívebb hatást érhetsz el.

Ne feledd! Gőz után feltétlenül zuhanyozz le, mintha csak a finn kabinból léptél volna ki!