hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Megnéztük az Akác tanyát

  • Posted on:  vasárnap, 18 September 2011 17:30
  • Írta: 

A hétvégén lementünk megnézni és előre informálódni erről a "füstös szaunázásról". Megpróbálom a kapott infókat megosztani veletek, hiszen mindenkiben sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban.

Mi a Camponától indultunk, 1 óra alatt simán leértünk, tehát nincs messze. Az M5 autópályán Dabas-Újlengyelnél kell letérni, aztán jobbra fordulni és a legelső kereszteződésnél megint jobbra. Egy bekötő út vezet Újlengyelbe, a falu másik végére esik. Kukoricás veszi körül, úgyhogy nem nagyon lehet belátni, de oda érve balra faházak, jobbra főépület. A főépület előtt kinn asztalok és kisebb társaság kinn ül jókedvűen. Idegen nyelven karattyolnak, mint utóbb kiderült nagyon sok finn jött el még Finnországból is erre a helyre. A tulajdonos maga is finn, édesen keveri a magyart a finnel, győzze az ember kitalálni mit is mond, de mégse olyan nehéz. A tulaj feleségével később találkozunk, perfekt nyomja a finn nyelvet, de magyar eredetileg. Kapunk kíséretet, hogy megmutassák a szaunákat. Az úr a főépülettől elvezet a szaunavilágba. Mondanom se kell minden fából készült, szóval sokat fogom emlegetni :) 

akac1

Van egy belső - nekünk hagyományos - finn szauna, tussolóval, mellékhelyiséggel és karaoke szobával, amit most masszázságyak foglaltak el. Az épület előtt asztalok, székek és grillsütő. Ez utóbbi mindenhol fellelhető! A második szauna a vályogszauna. Úgy néz ki mint a régi parasztházak, a faelemek között nád van, a hőszigetelés miatt és az egész vályoggal "bevakolva". Minden szauna fatűzelésű, kivülről fűtik őket. Maga a vályogszauna sem nagy, az ajtóval szemben a kövek csak úgy putty, lenn a földön, tőle jobbra pedig egyszintes szaunapad, amire kb. 8 ember elfér. De ne úgy képzeljétek el, hogy lábat lógatva ülünk, hanem mint egy padló, csak feljebb van egy lépcsővel, tehát aki bemászik belülre csak mindenkin átlépve tud kijönni. A szauna mellett balra egy sós medence. Ezt is fáv

al fűtik fel, ott jártunkkor jó meleg volt, gondolom olyan lehet mint a Holt tenger, senki nem tud lesüllyedni az aljára a só miatt. Ezt hívják meleg-sós dézsának, elég nagy, jó pár ember bele tud ülni. Kavicsos kis úton pár lépés megtétele után a fó attrakcióhoz jutunk magához a füstös szaunához. Ezt már fűtötték, mint egy kemencét, kintről kis vasajtó és ott ropogott a fa, izzott mint a pokolban :) Megengedték, hogy benézzünk, de semmit se láttam, mert kinyitva az ajtót dőlt a füst és azonnal csípte a szememet, esélyem se volt bármi részletet megjegyezni. Amennyit még utána meg tudtam nézni (javaslom búvárszemüveget hozzatok!!! :D) az ajtóval szemben egy lépcső, ott egy vasrács amire a húsokat feldobják. Hiába nézhettük meg, hova is kerültek a sütnivalók, vagy hogy nézne ki az egész szauna, a füst eltakarta a látványt. De megnyugtattak, ahogyan készen van a hús, utána kiszellőztetik és ezután mennek be szaunázni.


akac3 akac4 akac6 akac7 

A füstöstől balra pedig ott a jurtasátor, itt eszik meg a sülteket, itt lehet pihenni. Kicsit aggódva mondtuk, hogy októberben már lehet cudar idő és hát mi mint budapestiek csontra  fagyhatunk. A férfi, aki fűti a szaunákat igencsak kinevetett, hogy  télen 1 órát is elvannak a jurtában, pihennek a szauna után, pedig akkor már hó is van kinn.

Van egy favödörből zuhanyzásra alkalmas víz, olyan nyakba löttyintős  és van egy nagyobb "dézsa", és egy medence amit szintén lehet fűteni, most 17 fok volt benne, nagyokat nézett a férfi amikor mondtam neki, hogy ezt azért október 15-re fűtsük már fel :)

A túra végére megjelent a tulajdonos felesége és ő még körbevezetett minket a szálláshelyeken és tőle kaptunk még információkat. Nagy terület, tele faházakkal, amik egyszerűek, de pihenésre tökéletesen alkalmasak.
Sokan járnak hozzájuk, még Finnországból is jönnek. Tartanak legénybúcsúkat, esküvőket, tehát sok férőhelyes kajáldájuk és faházuk van.
Igazi falusi turizmusban volt részünk, nagyon kedvesek, segítőkészek. Minden tiszta, takarítva van. És egy példa a vendégszeretésre: a körbevezetés után a háziasszony kiadta, hogy kínáljanak meg minket. A pálinkától kezdve a levesig bármit kaphattunk, semmiért nem engedtek fizetni!

Javaslatom azoknak akik jelentkeztek az október 15-re:

  • Világos lepedőt, törülközőt eszetekbe se legyen hozni! Csak fekete, sötét törülköző legyen, mert a szaunapadok kormosak a fatűzelés miatt.
  • Októberre már lehet hogy hideg idő lesz, tehát mindenki hozzon magával valamilyen melegebb holmit is, köntöst.
  • Meg lehet szállni is, de kérik hogy időben jelentkezzenek, mert kb. 3.500,- Ft+Áfa a szállás reggelivel, de csoportkedvezmény is van, akkor olcsóbb árat tudnak mondani. Nem tudom ezért érdemesebb-e ha a Verebi Zoli gyűjti össze, hogy kik szállnának meg, vagy egyénileg intéznétek a szállást.
  • Vizet sűrűn nem láttunk, pálinka és sör van többségében :)


 akac5 akac2 


Kaják: oldalas, sertés hús, pulyka, csirke és döbbenetesen nagy lazacok, márványsajttal és fűszerekkel ízesítve. Zöldségről nem beszéltek, de köretről se nagyon.
A faházak ketté osztottak, alul konyha, pici fürdő, fenn pedig 4 egyszemélyes ágy. De van egy nagyobb faház is, közös konyha és mellékhelyiséggel de 4 szobára osztva. A tulaj hölgy azt mondta, hogy aki megszáll itt azok itt is pihenhetnek az este alatt a szaunázások között.

Ami a lényeg: ezek nem olyan szaunák ahol felöntéseket lehetne tartani. A szaunamestereknek üzenem, itt nem lehet lötyögtetni. Tradícionális finn szaunák ahol sosem tartanak felöntéseket, ezekhez így kell hozzáállni.

Remélem azoknak akik nem jelentkeztek tudtam kedvet csinálni, akik pedig jönnek azokkal pedig ott találkozunk és jól fogjuk magunkat érezni :) Akik még vacilálnak, azoknak ösztönzően hat talán, hogy ezen a hétvégén egy légiutaskísérők osztálytalálkozója is lesz! :)