hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Ízelítő a finn szauna kultúrából - interjú Vigyikán Györggyel, II. rész

  • Posted on:  hétfő, 21 August 2017 12:24
  • Írta: 

Vigyikán Györggyel folytatott interjúnk első részében szó volt a két – magyar és finn – szauna kultúra közötti alapvető eltérésekről. György igazolta a tényt, hogy valóban szinte minden sarkon van egy szauna és igen, a Finnországban szerzett tapasztalatai hatással vannak György szaunaprogramjaira. A folytatásban megtudhatod, milyenek is a finnek, vajon milyen más megdöbbentő szokásban térnek el tőlünk, magyaroktól?

 „A finnek nem használnak illatokat a szaunában, vagy csak nagyon ritkán. – mesél tovább György finnországi tapasztalatairól – „A szaunában két illat jellemző a nyírfa, amiből a „vihtát” készítik és a kátrány, ami a fa elégésekor keletkezik. Én illóolajokat csak turistáknak szóló szuvenír boltokban láttam.”

Amikor az orvos küld izzadni… - vajon hogy vélekednek a finn orvosok?

Az, hogy valakit receptre küldenek szaunázni, manapság talán túlzás, de nagyon kevés olyan betegséget tudok elképzelni, amikor egy orvos eltilt valakit a szaunázástól. Bizonyos betegségek esetén legfeljebb annyit szoktak tanácsolni, hogy rövidebb ideig használják. Régen azt mondták, hogy „Sauna on köyhän apteekki”, azaz a szauna a szegény ember gyógyszertára, ezt komolyan is gondolták, azt tartották, hogy amit a szauna nem gyógyít meg, azt az orvos sem.

A várandós nők, a terhesség alatt végig szaunáznak, az újszülöttek pedig néhány hónapos koruktól folyamatosan. Idősebb finnek között még ma is találunk olyanokat, akik a szaunában születtek, hiszen ez volt mindig a legtisztább helyiség a házban. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg jótékony hatása van a szaunának, és nem csak olyanok, amik orvosilag megmagyarázhatók."

received 615471258663127Vigyikán György szaunamester adatlapja >>

Hidegek? Zárkózottak vagy karöltve várják az embert? Milyenek a finnek?

„Nekem előzetesen sokan mondták, hogy a finnek milyen hidegek, zárkózottak, de ez nem igaz. Ez távolról tűnhet így, mert nem igazán vannak felületes kapcsolatok. Lehet, hogy egy-egy embernek sokkal kevesebb emberrel van kapcsolata, de ezek őszinték és mélyek.

Ahogy a szaunában, úgy azon kívül sem jellemzők a rövid csevejek, fecsegések. Finnek között teljesen normális, hogy két ember akár egy óráig ülnek egymás mellett szó nélkül és ez nem azt jelenti, hogy ők nem szeretik egymást, csak éppen nincs miről beszélniük.

A szaunában beszélgetnek az emberek, itt vitatják meg az élet nagy dolgait. Sőt, a komoly üzleti döntések is itt születnek meg és nem a tárgyalószobákban.”

A finnek is szeretika sört – de még mennyire! :-)

A szaunában kevésbé, de a szaunamenetek közötti pihenőben igen, nagyon sok ásványi anyagot pótolhatnak így, amit az izzadás következtében elveszítenek a szervezetükből. A finn Karhu sörmárka a közelmúltban kiadott egy újfajta csomagolást az egyik terméküknek, amely utal is a szaunára.

sorA finn Karhu sörmárka újfajta csomagolása

 

Gyönyörű és kihagyhatatlan, még a legcudarabb időben is

„Kialakult egy kis rituálém esténként, amikor a szauna után (vagy anélkül is) kiültem a tó partjára, amíg megittam az esti teámat és csak néztem a sarki fényt és hallgattam azt a csendet, amit itthon sehol nem hallhatok. Ezek viszonylag rövid idők voltak, hiszen gyakran -40 fok alá is csúszott a hőmérő higanyszála, de tökéletes pillanatokat éltem ilyenkor át.

Illetve van egy nagyon különleges érzés, amit a finnek saunanjälkeinen-nek hívnak (magyarul kb. annyit jelent, hogy szauna után) és nagyon nehéz megfogalmazni. Ez egy álomszerű érzés a szaunázás után, amikor minden egy kicsit könnyebbnek tűnik a világban. Amikor a testileg és érzelmileg is megtisztulsz a szaunában. Bent a kabinban találkozik a víz, a tűz, amikor pedig kilépsz, megérint a friss hideg levegő, és ilyenkor érzem igazán, hogy én is része vagyok a természetnek.”


 

Nagyon szépen köszönjük Györgynek, hogy segített tiszta képet adni a finnek szaunás szokásairól
és hogy egy kicsit közelebb hozta számunkra az ottani világot. :-)

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: