hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Az izzasztókunyhók misztikuma - első rész

  • Posted on:  kedd, 07 November 2017 09:50
  • Írta: 

Az izzasztókunyhók (sweat lodge) természetes anyagokból (fagallyakból) épített, állatbőrrel leterített dóm alakú sátrak, melyek különböző misztikus ceremóniák során a test és lélek megtisztításának helyszíneként szolgálnak. Az indián* őslakosok kultúrájában különböző neveken hívják, talán a legismertebb a Lakota indiánok által használt inipi.

Izzasztó1

Az évszázadokkal ezelőtti Európában míg az északi népeknél a szauna elsősorban funkcionális, illetve rekreációs szerepet töltött be – gondoljunk csak arra, mi mindenre használták a finnek a szaunát –, úgy az amerikai őslakosok kultúrájában az izzasztókunyhó szertartások elsődleges szerepe a fizikai és lelki megtisztulás, a spiritualitás, az ősi energiákkal és természettel való kapcsolódás, melyeket általában ezeken belül is egy meghatározott cél elérése érdekében tartanak. A szertartásokat minden esetben egy olyan idősebb, tapasztalt elöljáró irányítja, aki több éves gyakorlást, próbákat és beavatásokat követően lett kiválasztva e rituálék spirituális vezetőként. Ő közvetít a szellemvilág és fizikai világ között, ismerve ősi neveket, dalokat, tradíciókat és emellett persze felel a szertartás biztonságosságáért.

Habár e rituálék több száz éve részesei az őslakosok kultúrájának, népszerűsége az amerikai kontinensen mind a mai napig jelentős, nagyon sokan szeretnék megtapasztalni, illetve újra és újra átélni az izzasztókunyhó szertartásokat. Ezen okból kifolyólag – különösen a földrajzi adottságai miatt a kontinens hegyekben bővelkedő nyugati oldalán – az „őslakos-turizmus” virágzásaként lehet találni bőséggel hagyományos izzasztókunyhó rituálékat, emellett olykor nívós hotelek hirdetik ezt szolgáltatáspalettájuk részeként.

Izzasztó3

Míg a kulturális közelség, és az alacsony népsűrűség miatt e ceremóniák autentikus jellege Kanadán belül mindig adott – azaz a szertartásokat egytől egyig egy őslakos bonyolítja le, addig az Egyesült Államokban viszont nem ritka, hogy önjelölt vezetőként szerveznek rituálékat. Az elmúlt 20 évben több ilyen megmozdulás is halálesetekkel végződött általában a nem megfelelő biztonsági intézkedések, a szétpattanó kövek, illetve füstmérgezés eredményeként. Mindemiatt érthető, hogy az őslakosok egyáltalán nem szívlelik a kulturális örökségük ilyen jellegű kisajátítását, és hogy egy pejoratív kifejezéssel éljek, „plasztik sámánnak” hívják az önmagukat gyógyító képességekkel, és ezt saját maguk anyagi, hatalmi, vagy egyéb jellegű előnyszerzésére fordító fehér embert.

Izzasztó5

Íme egy videó, mely nagyon jól összefoglalja e szertartás lényegét (angol tudás megkívánt): A videó megtekintéséhez kattints ide.

Livia banner

Némi kutatómunkát követően jómagam is találtam egy nem túl távoli izzasztókunyhó szertartási helyszínt, ahova végül néhány tesztkérdésen átesve (mi a célod a szertartással?) az elöljáró jóváhagyásával be is engedtek. A következő cikkben elmesélem mit éltem át.

Livia Evergreen

* Az amerikai őslakosokat a politikai korrektség jegyében már nem megfelelő indiánoknak hívni az amerikai kontinensen, elvégre nincs közös kulturális gyökerük az ázsiai indiaiakkal. Helyette az őslakos, őshonos, első nemzedék kifejezések elfogadottak. A magyar köznyelvben mivel még mindig indiánokként hivatkozunk rájuk, így a cikkben a közérthetőség és az egyszerűség jegyében néhány alkalommal én is ezt használom.

Források:

Canadian Encyclopedia
Wikipedia – Sweat Lodge
Lendick Lodge
Plastic shaman
Cultural misappropriation

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható: