hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Az izzasztókunyhók misztikuma III.

  • Posted on:  csütörtök, 30 November 2017 11:05
  • Írta: 

Az előző beszámolókban az amerikai őslakosok kultúrájának mai napig szerves részét képező izzasztókunyhók történetéről, rejtelmeiről, illetve egy őslakosok által Vancouver vonzáskörzetében tartott konkrét szertartásra való felkészülés menetéről, hangulatáról olvashattatok.

Miután megtörtént némi ismerkedés, bemutatkozás, az áldozati dohány átadása az elöljárónak, illetve meditáció, éneklés őslakos nyelven, auratisztítás füstölgő zsályaköteggel, ideje volt bevetni végre magunkat a szaun…. sátorba, de mi még mindig pólóban és rövidnadrágban dideregve tapostuk a füvet a sátor előtt.

Izzasztó10

Némileg sikerült meggyőznöm magam, hogy Kék Tűz Ló nem a mai napot választotta ki népe ellen elkövetett bűntettek megtorlására, miközben az elöljáró vezetésével ismételten kört formáltunk, és közösen imádkoztunk a Négy Égtáj Szellemeihez. Ezen ősi szellemek biztosítják, hogy a szertartás biztonságos és védett legyen, illetve támogatnak mindenkit jelenlétükkel. Kelethez fordulva fohászkodtunk a győzelemért, sikerért és erőért, Északhoz a bajok és a nehézségek elkerüléséért, Nyugathoz azért, hogy felkészülhessünk a változásokra, transzformációra, Délhez pedig bőségért, békéért, örömért, miközben a törzsfőnök minden irányba meglengette füstölőjét, megszentelve ezzel a teret. Ahogy körben ballagva leróttuk imánkat, és a tűzbe dobtunk némi dohányt áldozatképp, egyesével végre beléphettünk a kunyhóba.

Izzasztó9

Az állatprémekkel befedett sátorban teljes sötétség honolt, és illatában a jurtára emlékeztetett. Mivel hőforrásunk még a kinti tűzön parázslott, ezért didergésünk nem hagyott alább. Szépen sorban mindannyian helyet foglaltunk a sátor közepén lévő gödör körül cédrusfagallyakból font párnákon. Már tűkön ülve – majdnem hogy szószerint – vártuk, mikor lesz végre meleg, mire az elöljáró másik segédje, Tűzörző óvatosan behozta egyesével az izzó köveket a gallyakból összekötözött villákon. E tojásalakú kövek úgy izzottak, mintha kikelni készülő sárkánybébik lettek volna bennük. Miután a Tűzörző csatlakozott hozzánk, a törzsfőnök némi zsályát szórt és vizet öntött a kövekre, megkezdve ezzel a szertartást.

Livia banner

Egy sastollat emelt a magasba, és üdvözölt mindnyájunkat, illetve megköszönte, hogy megosztjuk egymással spirituális utunkat a mai napon. A tollat körbe adva aki éppen tartja azt, az beszél, magához hívva a Szellemek figyelmét. A törzsfőnök meghatározta az első témát „hogyan fejezzük ki szeretetünket a világba?”, és ahogy a toll kézről kézre járt, úgy sorban megosztottuk saját élményeinket, gondolatainkat a tollat tartva. Ha valaki túlságosan belelovallta magát egy témába, az elöljáró óvatosan közbeszólva a toll továbbadására és a mások iránti nyitottságra hívta fel a figyelmet. Miután a toll körbe ért, a törzsfőnök elindított egy újabb témát. Ha valakinek túl melege lenne, annyit kell mondani „Minden kapcsolatom” (all my relations), ezzel tiszteletteljesen engedélyt kérve a minket figyelő Szellemektől a kunyhó elhagyására.

Annyire belemerültünk az élménybe, az átható zsályaillat szinte megbódított mindannyiunkat, hogy észre sem vettük, ahogy a hőmérséklet szinte pillanatok alatt szökött fel igen magasra a kunyhóban, talán már 50 fok is lehetett, mire a második körhöz értünk. A negyedik körben már annak is nehezése esett a verbális önkifejezés, akiknek angol az anyanyelve, nekem pedig az volt az érzésem, hogyha Kék Tűz Ló nem is, de a törzsfőnök ma biztosan végez velünk a melegben. Talán ha 25-30 perc is eltelt már a forróságban, mire a törzsfőnökhöz újból visszakerülve a toll, ő lezárta a spirituális kört, és a kimenetelre invitált. Amilyen lassan és elővigyázatosan jöttünk be, úgy távoztunk igencsak sietve a sátorból (gondoljunk csak a szaunaprogramok végére), és haraptunk bele a kinti hűvösbe.

A törzsfőnök elmondta, hogy a meleget sokkal nehezebb elviselni, ha spirituálisan vagy érzelmi szinten éppen problémákkal küzdünk legbelül (na, ha ezt tudtam volna Szaunamester koromban – jegyeztem meg magamban szarkasztikusan). Miután ittunk egy keveset, indult a következő kör majd mégegy, így 2-3 órára is nyújtva a szertartást. Szerencsére más témákat is érintettünk már, és habár nem ismertem senkit sem előzőleg, mégis, e ceremónia jellege és kivitelezése tökéletes közeget és lehetőséget adott arra, hogy mindenki kicsit feltárja a lelkét a másiknak.

Izzasztó11

A szertartás befejezését követően a törzsfőnök visszainvitált bennünket a házba, ahol ismét körben helyet foglalva megoszthattuk az izzasztókunyhóban átélt tapasztalatainkat, gondolatainkat, érzéseinket, mindeközben ő elővett egy hosszú, fegyvernek látszó tárgyat – kimerültségemben nem is gondoltam másra, minthogy na végre elért a végzet, de meglepődésemre a törzsfőnök azt mondta, hogy ez a végső lezárása annak, amit átéltünk. Még mindig nem esett le, hogy miről van szó, mígnem láttam, hogy belerakott némi dohányt, majd meggyújtotta, és figyelmünkbe ajánlotta, hogy adjuk körbe és osztozzunk az élményen! Áh! Ez lesz a békepipa!

Izzasztó6

 

Sejteni sem mertem volna, hogy ezen a napon dohányozni fogok (micsoda szponzorációs lehetőség lehetne ez dohánygyáraknak), de érdekes módon nem volt egyáltalán dohányíze. Végezetül nekiláthattunk a lakomának, melyhez mindannyian egyaránt hozzájárultunk hozott ételekkel. Hoztunk salátát, zöldség-, és gyümölcs snack-eket, szendvicseket, és ha még emlékeztek a Marlboro-t adományozó barátunkra – ő most sem hazudtolta meg magát, ugyanis KFC-s csirkecomb kosarat hozott. Abban az adott pillanatban ezt egyáltalán senki sem bánta - igen hamar elfogytak azok a combok. Miután mindenki elégedettre ette magát, Kék Tűz Ló és Tűzörző is megköszönte a jelenlétünket (előbbi meglepő módon egy félmosollyal búcsúzott el tőlünk) és segítségünket kérték a takarításban, a sátor lebontásában, melyet készséggel elvállaltunk.

Sok felszabadult nevetés, érzelemteli ölelések, hálás tekintetek energiateli mámorában ért véget ez az élmény. Az biztos, hogy az amerikai őslakosok kultúrája rengeteg olyan meglepetést tartogat még, amelynek határozottan szeretnék részese lenni.

Köszönjük, hogy velünk tartottál!

Livia Evergreen

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: