hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Az egyesület, amelynek fő célja a szaunamesterek összefogása!

  • Posted on:  szerda, 22 February 2017 14:06
  • Írta: 

A szaunamesterek élete nem könnyű, hiszen számos olyan tevékenységben vesznek részt, amely a legtöbbször anyagilag veszteséges. Magából a szaunamesterségből igen keveseknek adatik meg, hogy valóban megéljenek, a mesterek többsége hobbiként nyilatkozik a tevékenységről. Jogosan merül fel a kérdés, hogy de hát melyik az a hobbi, amelyből profitálni lehet? Igen ám, de vajon hány hobbiról mondható el, hogy fő célja nem kizárólag önérdekű szórakoztatás, hanem a mások kikapcsolódásának támogatásán túl, a MÁSOK egészségre való jótékony hatás gyakorlása?

A tevékenység kiemelkedően fontos szerepét felismerve alakult meg a Magyar Szauna Egyesület. Hogy választ kapjunk az egyesület életére, céljaira és kihívásaira vonatkozó kérdéseinkre, Dr. Zoltai Erikához, az egyesület vezetőjéhez fordultunk kérdéseinkkel. Erika az alapítástól kezdve az egyesület elnöki szerepét tölti be, szívén hordozza a magyar szaunamesterek sorsát.

 

A Magyar Szauna Egyesület ötletét Bernhard Béla vetette fel 2014-ben – az alapítás költségeit is ő finanszírozta, így néhány szaunamester bevonásával megszületett az egyesület, melynek célja a hazai szaunamester szakma összefogása volt.

Az egyesület elnökeként független, ámde a szauna mesterséghez értő embert kerestek, így esett rám a választás már az alapítás során, és azóta is én töltöm be az elnöki tisztet.

Az egyesület kezdeti taglétszáma mindössze 10 fő volt, ehhez az első országos szaunamester találkozót követően sokan csatlakoztak, így a taglétszám mára elérte az 55 főt.

 

A taglétszám nem véletlenül növekszik, hiszen az egyesület gyakorlatilag egy nagy családként működik. A csatlakozás az összetartáson túl pedig számos olyan lehetőséget, kedvezményt kínál, amely a szaunamesterek mindennapi életét könnyíti meg.

 

Az Egyesület jellegéből adódóan egy olyan csoport, ahol a tagok közösen visznek végbe dolgokat a közös cél érdekében. Mi egy csapat, egy szaunamester család vagyunk – az Egyesületnek nincs alkalmazottja, a vezetőség sem kap fizetést vagy bármi egyéb juttatást – mi közösen dolgozunk a közös célok érdekében. A tagok legfontosabb előnye a szaunacsaládhoz, a szakma közösséghez való tartozás, az együttműködés, a lehetőség a közös munkára.

Természetesen tudjuk, hogy a hazai szakmai élet, illetve a szaunamesterek anyagi lehetőségei, a fürdők támogatása még elég távol van az európai átlagtól. Az anyagi korlátok jelentős akadályt jelentenek, éppen ezért a hosszadalmas jogi, bejegyzési procedúrát követően a tevékenységünk elején megpróbáltuk a legtöbb szakmai lehetőséget, terméket és más dolgokat a lehető legtöbb kedvezménnyel biztosítani a tagok számára.

 

Természetesen az Egyesületnek tagdíja is van, mely évi 12.000 forint, ez azonban gyorsan megtérülhet egy-egy lehetőség kihasználásával. A tagdíjakhoz egyébként eddig nem nyúltunk - a könyvelési és banki díjak levonása után jelenleg az összeg az Egyesület számláján van.

A kedvezmények miatt pusztán anyagi oldalról is megéri csatlakozni az Egyesülethez, de fontos, az Egyesület, ahogy a neve is jelzi, a tagok közösségét jelenti. Az Egyesület nem egy szolgáltató intézmény, így a fenti kedvezményeket sem szabad úgy nézni, hogy „mit kapok a tagdíjért cserébe”. A tagdíjnak ebben az értelemben szimbolikus jelentősége van.

bannerpélda1

Erika nem kizárólag a szaunázással kapcsolatos átfogó ismerete, a vezetői jelleme miatt alkalmas az egyesület vezetésére. Tudni kell róla, hogy főállásban orvosként praktizál, ismeri a szaunázás testre gyakorolt hatását, tudja, hogy milyen körülményeknek kell érvényesülnie ahhoz, hogy a szaunázás valóban pozitív hatást gyakoroljon a vendégekre.

 

Célunk továbbra is a szakma összefogása, az egészséges szaunakultúra elterjesztése hazánkban. Ehhez hozzátartozik a mesterek közötti együttműködés segítése, a hazánkban dolgozó szauna mesterek összefogása és képviselete, a hazai szakma nyitása a pezsgő nemzetközi szaunaélet felé.

Természetesen személyes ambícióim is vannak: Az én szakmám orvos, és az egészség megőrzésében ismert szerepet játszik a szaunázás, ezért szeretném a lehető legtöbb segítséget megadni ehhez a folyamathoz. Terveim között szerepel az oktatásban az orvosi rész erősítése, például annak a kiemelése, hogy mely betegség csoport számára nem ajánlott, illetve milyen megkötésekkel a szaunában tartózkodás.

Szeretném még több ember számára elérhetővé tenni az egészséges életmódhoz vezető utat, és szakmailag, tanulmányokkal bizonyítani, hogy azok az emberek, akik rendszeresen szaunáznak, kevesebbet jelennek meg a rendelőkben, kevesebb napot töltenek betegállományban. Hiszen bár a szaunázás jótékony hatásáról még nincs papírra vetett hivatalos elismervény, de a szauna kultúrájának terjedésével a jövőben talán erre is sor kerül.

 

Az egyesülethez való csatlakozás igen egyszerű eljárás, amelyre kivétel nélkül minden szaunamestert bíztatnak!

 

Jelenleg az Egyesület taglétszámával elégedett vagyok, azonban a tagok közül csak néhányan segítik aktívan az Egyesület munkáját. Az Egyesület egy közösség, ahol mi magunk dolgozunk magunkért, ezért azt gondolom, az Egyesület céljaihoz szükséges minél több tagot bevonni a közös munkába.

Szeretném, ha tovább nőne a taglétszám - tervem, hogy valamennyi hazai szaunamestert bevonom az egyesület munkáiba. A mesterek közt sok kincs van, sokuknak ez sokadik szakmája, hiszem, hogy együtt meg tudjuk valósítani célunkat. A Szauna Egyesületnek tagja lehet minden szaunamester egy kérelem benyújtása és egy rövid elbírálást követően.

 

A cél közös: a szaunázási kultúra széleskörű megismertetése, a magyar szaunamesterek munkájának könnyítése, kiadásaiknak csökkentése és az összetartó csapat folyamatos bővítése!

 

Terveink között szerepel a Mesterek és a kiemelt szakmai rendezvények támogatásának szervezése. Terveink között szerepel egy olyan pénzügyi alap létrehozása, mely a Mesterek külföldi fellépéseit, vagy akár itthoni képzését is segítheti. Ehhez szeretnénk szponzorokat keresni, pályázatokat írni, és természetesen segíteni a tagokat mindenben, amiben csak lehet.

 

Köszönjük szépen Dr. Zoltai Erikának a mindenre kitérő válaszokat 
és hogy ennyi időt, energiát fektet bele egy olyan tevékenységbe, amelyért igenis megéri küzdeni!


 

A Szaunaclub is igyekszik minden területen támogatni a Szaunamestereket!
Éppen ezért a Szaunabolt.hu oldalán minden egyesületi tagnak 10% kedvezményt biztosítunk szaunakellékeink vásárlására!

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: