hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Mitől sikeres egy szaunarészleg? Interjú Bernhardt Bélával, a Magyarhertelendi Termálfürdő tulajdonosával

  • Posted on:  kedd, 18 April 2017 10:10
  • Írta: 

A Magyarhertelenden működő fedett fürdő és szaunavilág öt éve épült és évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek egyik alapköve Bernhardt Béla, a fürdő tulajdonosának németországi múltján alapuló meglátása, miszerint a vendégek elsősorban a wellness élményekre vágynak.

Külföldön a fürdők gyógyászati részét leginkább a gyermekes családok, illetve azok a vendégek veszik igénybe, akik valamely kezelés céljából érkeznek. A látogatók túlnyomó többsége azonban mindinkább a wellness részleg után érdeklődik. A Magyarhertelendi fürdőt, ezeket figyelembe véve, a nyugati trendek példájára alakították ki.

Magyarhertelend, a szauna nagyhatalom

Az első igazi, a szaunázási szabályoknak megfelelő szauna élmény talán mindenki számára hasonlóképpen hat – a meglepetés és a kíváncsiság ötvözeteként. Béla 71-ben, Németországban lépett először szaunába és tisztán emlékszik erre az alkalomra - nézetei szerint a legtöbbször ennél a pontnál dől el, hogy valaki rendszeresen visszatérő szaunázó lesz-e vagy sem. Pontosan ezért különös figyelemmel van a fürdő azokra a vendégekre, akik még csak most fedezik fel a szaunázás helyes formáját.

Úgy véli, ha a vendégekkel megfelelően ismertetik a szaunázás mechanizmusát, akkor sokkal nyitottabbá válnak rá, hiszen többek között értelmet nyer néhány nagyon fontos szabály betartása, illetve, hogy miért is kerülendő a fürdőruha viselete. Ebből kifolyólag a Magyarhertelendi Termálfürdő szaunamestereinek egyik kötelezettsége, hogy a programok kezdésénél megfelelően tájékoztassák a vendégeket.

A színvonal nagyon magas, amit igyekeznek megtartani. Béla egyébként a felöntések 90%-án maga is részt vesz, ötleteket merít, mivel tehetné még színesebbé a fürdőt.

13239335 1623910654600363 4142109714484078788 n

A kultúra átadása – apró lépésenként

Öt évvel ezelőtt a magyar szaunakultúra még a mai viszonyokhoz képest is jóval elmaradottabb volt. A fürdő nyitásakor így nagy nehézséget jelentett, hogyan is ismertessék meg a vendégekkel a helyes szaunázást úgy, hogy az pozitív fogadtatásban részesüljön. Ennek megoldásaképp a fürdő szaunarészlegét kezdetekben két részre tagolták –fürdőruhás és textilmentesre.

„Érdekes módon az első felöntések még a textiles oldalon történtek, majd mikor megnőtt az érdeklődés a textilmentes részleg iránt, a programokat is szépen lassan áthelyeztük. Három éve pedig teljesen fürdőruhamentessé vált a szaunarészlegünk.” – nyilatkozta Béla, majd hozzáfűzte, hogy azért a hőkabinok egy részét még most is textiles oldalnak nevezik, de oda is csak kizárólag természetes alapanyagból készült törölközőben, lepedőben vagy szaunaruhában lehet belépni.

A vendégek pedig úgy néz ki szépen lassan megtalálták örömüket a helyes szaunázásban is, ugyanis a látogatottság csupán rövid ideig és kis mértékben csökkent a fürdőruhamentessé válást követően.

mah

Nagy az érdeklődés a szaunázás irányában!

Mikor Bélát a látogatottsági adatokról kérdeztem, a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a vendégeket a kánikula időszaka sem riasztja el nagymértékben a szaunáktól.

Természetesen mi rendszeres szaunázók jól tudjuk, hogy akinek a szervezete megedződött, hozzászokott a forró levegőhöz, annak bizony mit sem számít a kinti 40 fokos hőmérséklet.

A szauna éves forgalma egyébként 18-20.000 vendég között mozog és az utóbbi időben megnőtt a népszerűsége a fiatalok körében. Ami talán nem is olyan meglepő, hiszen alig 20 kilométerre helyezkedik el Pécs egyetemi városától. A látogatottság tehát magas, de zsúfoltság aligha van, a fürdő 60 fős szaunájába ugyanis ritka, hogy valaki nem talál ülőhelyet magának.

A magyarhertelendi bajnokok

A fürdő jelenleg nyolc képzett szaunamestert foglalkoztat. A Magyarhertelendi szaunamesterek a versenyzés terén sem elmaradottak.

 „Versenyzés tekintetében az idei évet kihagytuk, de minden évben indultunk és nyertünk is mind egyéni, mind csapatversenyeken is.” – eredményeik közül példaképpen kiemelendő a szaunamester világbajnokságon szerzett második helyezésük páros kategóriában.

szaunashowbann

A Magyarhertelendi Termálfürdő különlegessége

A fürdő egyik legkedvesebb kezdeményezése, hogy lehetővé teszi, hogy már egészen fiatalon, négyéves kortól megismerkedhessenek a gyerekek a szaunakultúrával. Sőt mi több! A gyermekek külön képzés keretében ismerkednek meg a szaunamesterséggel.

Egy mesével kezdődik a 60 fokos szaunában szülőkkel együtt.” – írja le Béla az ősszel és tavasszal esedékes különleges programlehetőséget – „A történet végeztével a csoport kettéválik, majd a gyerekek megindulnak, hogy megismerkedhessenek a szaunamesterség alapjaival, szaunamestereink avatják be a kicsiket e szakma rejtelmeibe.”

Ezen felül szaunázás tekintetében talán a szerdai nap az, amikor a legtöbb élménnyel gazdagodhatnak a látogatók. Ugyanis ezt a napot eredetileg klubnapnak szánták, de ahogy Béla fogalmazta, egyszerűen kinőtte magát.

 De természetesen a többi nap sem elhanyagolható, a fürdő célja ugyanis, hogy minden vendég megtalálja benne a saját maga örömét: szaunaestek, rendezvények sokasága, külön nap a nyugdíjasok számára, női szaunanap női témákkal és még sorolhatnám.

 Pünkösdkor pedig első ízben szervezik meg Magyarországon az első szauna klasszik rendezvényt, ahol a show elemek elhagyásával, kimondottan az érzékekre koncentrálva fognak történni a felöntések.

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: