hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Ízelítő a finn szauna kultúrából - interjú Vigyikán Györggyel

  • Posted on:  hétfő, 21 August 2017 12:08
  • Írta: 

Vigyikán György, szaunamester azon szerencsések közé tartozik, akiknek volt szerencséjük megismerkedni az igazi finn szauna kultúrával. György elmondása szerint bő félével töltött az északi sarkkörtől 400 km-re északra elhelyezkedő Lappföldön, önkéntesként dolgozott egy ifjúsági központban. Ennek ugyan már két éve, az emlékei azonban még mindig frissen élnek benne…

„Szerintem alapvetően olyan, hogy magyar szauna kultúra nem létezik. Amikor mi itthon szaunázunk, akkor különböző helyekről hozott technikák, szokások keverednek.” – állítja György, mikor arról kérdem, melyek a fő különbségek a magyar illetve a finn szauna kultúra között – "Ha a finn szauna kultúráról beszélünk, abba nem fér bele az a fajta tevékenység, amit itthon a szaunamesterek végeznek. Ha egy igazi finnországi szaunában elkezdeném pörgetni a törölközőmet, valószínűleg udvariasan megkérnének, hogy hagyjam el a helyet.

Amikor ott dolgoztam, egy finn munkatársam elmesélt nekem egy történetet: A Balatonnál voltak nyaralni a családjával, és természetesen több helyre is elmentek szaunázni és egyszerűen nem értették, hogy miért van minden szaunában homokóra. Az ő fejükben teljesen érthetetlen az, hogy valaki időre szaunázik.

received 615471231996463Vigyikán György szaunamester adatlapja >>

Megdöbbentő, de igaz!

A finnek számára a szauna valóban a kikapcsolódás, a relaxáció „szentélye” és tényleg lépten-nyomon fellelhető:

„Egy Magyarországon, vagy Nyugat-Európában tevékenykedő szaunamesternek furcsa lehet, hogy a finn szaunások nem csinálnak semmit, csak ülnek és relaxálnak.

Ami érdekesség lehet, hogy az 5,4 milliós országban körülbelül minden második emberre jut egy szauna. Van minden házban, szállodában, nyaralókban, hajókon, a parlamentben, munkahelyeken, tényleg szinte mindenhol.”

A finnek legnépszerűbb kiegészítője – a szauna virgács

Aki használt már valaha virgácsot a szaunában, tudja, milyen hihetetlen érzést kelt, hatása pedig hasonló értékekkel bír, mint egy frissítő masszázs. A finneknél is igen népszerű! :-)

Nem igazán használnak kiegészítőket, azonban a virgács, azaz a „vihta” rendszeres kiegészítője a szaunázásnak, főleg nyáron, amikor frissen szedik az ágakat a nyírfáról.

A finn szaunázás hatása

A finnek szaunázási szokásai gyakorlatilag gyökereiben térnek el a magyar szokásoktól – de vajon milyen előnyökre tehet szert egy magyar szaunamester, aki már megtapasztalta a kinti szokásokat?

„Olyan technikám nincs, amit közvetlenül a finnektől hozok, azonban több dolog is van, amit én innen eredeztetek - ebből kettőt emelnék ki:

Megtanultam tisztelni a szaunát, a saját kis világát az összes tradícióval és spiritualitással együtt, a löyly-t és azt, hogy hogyan is kell itt viselkedni. Ezek közül sok elem közvetetten megjelenik a szaunaprogramjaim felépítésében és az én tevékenységemben is.

Tudom, hogy ez kicsit túl spirituálisan hangzik, de sokszor szaunáztam egyedül is és ezeken az alkalmakon rengeteget tanultam magamról, rengeteg önismereti fejlődésem volt. Sokat finomodtak az érzékszerveim is és ez az életem több területén megjelenik, például abban is, ahogy illatokat keverek. Ma már bátran megbízok az érzéseimben.

Kíváncsi vagy, melyek Finnország legnépszerűbb illatai? Egyáltalán milyenek a finnek?
Vajon barátságosan fogadják a külföldieket? Interjúsorozatunk második részében erre is megadjuk a választ! >>

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: