hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

A szaunának lelke van – nem mindegy, hogyan bánnak vele

  • Posted on:  péntek, 15 September 2017 11:18
  • Írta: 

Adott két egyidős, egyforma típusú, kialakítású és felszereltségű szauna – mégis előfordulhat, hogy teljesen más élményt okoz a benne ülőknek. A szauna ugyanis pontosan olyan élményt fog nyújtani a vendégei részére, amilyen minőségű karbantartást kap, illetve, ahogy azt napi szinten használják. Milyen különbségek vannak szauna és szauna között? Mitől függ, hogy mennyi vizet kell önteni a szaunakövekre? Mennyiben változtatja a szaunamester munkáját a szauna mérete? Interjúsorozatunk következő részében Szabó Zoltán a szaunamesterség egyik legérdekesebb részéről mesél.

Sokaknak okoz fejtörést, hogy pontosan mitől is függ, mennyi vizet kell a szauna kövekre önteni. A rossz mennyiségben használt víz ugyanis egyfelől tönkre teheti a szaunázás élményét, másfelől anyagi károkat is okozhat. Ezen felül a Szaunamestereknek ránézésre, pillanatok alatt meg kell becsülniük, pontosan hányan fognak kényelmesen elférni az adott programon.

„Az egyik alapgondolat, mikor a szaunákról beszélek az, hogy a szauna soha nem alkalmazkodik a szaunamesterhez. Minden szauna más és más és ezt csak tapasztalás útján lehet megismerni. Az átlag kályhaméret 1kw/m3-rel van számolva, illetve nagyjából 1kw/férőhely az optimális. A férőhelyeket úgy tudjuk kiszámolni, hogy a padon kb. 60-70cm/fő az egészséges. Ezekből az adatokból, illetve a kályha/kályhák méretéből egy tapasztalt szaunamester már tud következtetni a munkája nyomán keletkező hőhatásokra.”

Hogy hogyan lehet kizárni a hibát? Hát úgy, ha az ember előre felméri a terepet!

„Mielőtt egy addig ismeretlen szaunában dolgozni kezdünk, érdemes bemenni úgy, hogy nincs bent vendég és kipróbálni. Ráönteni egy-két kanál vizet, olajjal kezelt vizet, jéggolyót, csak azért, hogy legyen viszonyítási alapunk. A kályha belsejébe nem látunk bele, nem tudjuk, hogy ilyen állapotban van a fűtőszál, mennyit fog elbírni.

Ránézésre sok mindent meg lehet állapítani. Ha fehérek a kövek, az azt jelenti, hogy a sok használattól vízkövesek lettek. A vízkőnek van egy jelen helyzetben negatív hatása: szigetel. Vagyis rontja a kövek hőmegtartó és hőátadó képességét. Emiatt sokkal több víz kerül a fűtőszálakra. A fűtőszálakra került víz egyfelől, mivel lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű, egy pillanatra összeszűkíti a fűtőszálat, amely a víz elpárolgása után azonnal kitágul a melegtől. Hosszas ismétlődést követően egyszer csak elpattan és cserére szorul.

Ha ez nem következik be, akkor az esetleges vízkőlerakódás okozza a gondot. A vízkő ugyanis nem csak a kövek, a fűtőszál hőleadását is meggátolja, aminek következtében a fűtőszálban túlfeszültség keletkezik. A túlfeszültség nem más, mint a legnagyobb megengedett üzemi feszültség csúcsértékét meghaladó feszültség, amely igénybe veszi a berendezés szigetelését, vagyis elolvadhat a szigetelés, mert nem arra a feszültségre van kitalálva, mint amekkora hőt a túlfeszültség generál. Ilyenkor egy kapcsoló rendszerint leválasztja a sérült részt az áramkörről, de rendszerint olyankor már megvan a baj."

eves szauna szett 739 500x500

Azonban nem kizárólag ezzel a hibalehetőséggel kell számolni!

"Tapasztalható bent egy másik jelenség is, mégpedig a kövek töredezése. Ez szintén a hőtágulással magyarázható. Ezért szoktam javasolni, hogy amennyiben megoldható, ne használjunk sok jeget, vagy ne jéghideg vízzel locsoljuk a köveket, mert minden ráöntésnél a hideg hatására a kövek észrevehetetlenül összehúzódnak, majd a melegtől ismét kitágulnak. Viszont a kövek, szerkezetükből fakadóan sokkal kevésbé tolerálják az effajta változásokat és hajlamosak elrepedni. A repedésekkor viszont kőpor szabadul fel, amely a kályhából felfelé áramló meleg hatására a levegőbe kerül, amelyet belélegzünk és lerakódhat a tüdőben.

Szóval, ha a vendéget, mint az örökké változó, de állandó tényezőt egyelőre kizárjuk, akkor a ráönthető víz mennyisége főleg a kövek és a fűtőszál, összességében a kályha állapotától függ. Ez a határ azonban jóval magasabban van, mint a vendégek és a szaunamester tűréshatára.

Általában az öntések gyakoriságát és mennyiségét az határozza meg, hogy milyen hatást akarunk elérni a programunkkal. Rövidebb, tűzforró programot szeretnénk, vagy egy elvontabb, kevésbé forrót. A lényeg, hogy mindig a vendéget kell figyelni. Az arcát, a testtartását, mert az munkánk legjobb indikátora."

Tehát, akkor mivel is kell számolni abban az esetben, ha túl sok vizet önt valaki a kövekre?

„A nem megfelelő mennyiségű víz használata, vagyis a túllocsolás több kellemetlen következménnyel járhat. Az egyik és talán ez a legrosszabb, hogy ”megégetjük” a vendéget. Ezt persze nem a szó inkvizíciós értelmében kell venni.” – mertük remélni :-) - „Annyit tesz, hogy a keletkező forróság jóval túl mutat a vendégek tűréshatárán és sem testileg, sem mentálisan nem képesek tolerálni és a tervezett befejezés előtt elhagyják a szaunát.” – A rossz élmény után pedig bizony nehéz visszacsábítani a vendégeket.

„A másik lehetőség, hogy a túl sok víz hatására nagyon lehűlnek a kövek és nem képesek annyi hőt leadni a környezetnek, amennyi egy elvárható klíma fenntartásához szükséges. Ennek hatására a szauna hőmérséklete elkezd csökkenni. A programok alatt amúgy is esik a hőmérséklet. Megnő a levegő páratartalma, a párolgás pedig hőelvonással jár, viszont a locsolt víz által keltett pára forrósága miatt az állandó hőmérsékletváltozást nem érzékeljük.

Amikor egy kevésbé forró, vagy gyenge kályhával dolgozunk, sokkal gyorsabban kezd el hűlni a szauna. Ennek hatása az, hogy a levegő telítődik langyos párával és az embernek olyan érzése van, mintha víz alatt lenne. Elnehezül a levegő és nem tudunk bent értékelhető munkát végezni.

A harmadik szintén a kályhához köthető és a már említett túlfeszültséghez. Túlfeszültség akkor is keletkezhet, ha a fűtőszálak túl sok vizet kapnak és lehűlnek. Ilyenkor a vezeték már nem képes kezelni a felgyülemlett hőt és jobb esetben a biztosíték leválasztja az áramkört, vagy ”leveri a biztosítékot”, vagy, ha ez későn következik be, akkor a szigetelés megolvad és elég.

Emiatt nagyon fontos, hogy a szaunamester tisztában legyen a szauna és a kályha állapotával és a szolgáltató egység részéről pedig elengedhetetlen a fűtőszálak és a kövek rendszeres ellenőrzése, cseréje. A fűtőszálakat akkor érdemes cserélni, amikor már érezhetően kevesebb a hőkibocsátásuk, vagy leállnak. A köveket pedig otthoni szaunákban, használattól függően 1-2 évente, közüzemi szaunákban legalább 3-6 havonta.”


 

 

Köszönjük szépen Szabó Zoltán mindre kitérő válaszait!
A következő részben megtudhatjátok, mi történik, ha elhanyagolják a szaunát >>

 

Szeretnél Te is ilyen sok mindent tudni a szaunákról?
Jelentkezz Szunamesternek és legyél Te is a forró levegő ura!

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: