hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Ma divatos kifejezés különböző wellness, fürdők szauna részlegét takarja. Ezeken a helyeken számíthatunk rá, hogy az alapvető típusokon kívül találunk még egyéb más fajta szaunákat, kényeztető kabinokat, pihenőket. Mindenképpen több szaunafajtából válogathatunk kedvünk és egészségünk szerint. Ezek a helyek, általában fürdőktől elkülönítve lettek kialakítva, legjobb esetben külön belépődíj fejében vehetjük igénybe a szolgáltatásokat. Figyelem, külföldön majdnem mindenhol, Magyarországon is egyre több helyen, ezek a részlegek naturista területnek számítanak, ezért gyermekek nem látogathatják még átmenetileg sem.

Ezeken a helyeken különösen figyeljünk az alapvető szabályok és házirend betartására, jó eséllyel szaunamester segíti a kikapcsolódást, regenerálódást, figyel és figyelmeztet a szabályok betartására.

Hosszú időt, akár egész napos programot szervezhetünk ide, jó eséllyel részt tudunk venni különböző szaunaprogramokon. Felfrissülve, kipihenve, élményekkel gazdagon térhetünk vissza a hétköznapokba. Így, egy ilyen helyen eltöltött hétvége sok esetben egy egész hetes nyaralás pihentetésével kényezteti testünket és lelkünket.

A felsorolásból a szaunák hiányoznak, a kabinokon kívüli helyiségeket gyűjtöttük itt össze.

 

  1. Pihenőhelyiség
  2. Tus, dézsazuhany, élményzuhany
  3. Merülőmedence
  4. Frigidárium - a wellness hideg csarnoka
  5. Jégkút
  6. Kneipp taposó
  7. Lábfürdő
  8. A tepidárium, a "lágy melegítő"

 Pihenőhelyiség

Regenerálódás a szaunázások között. Minden szaunázási ciklus innen indul és itt ér véget. Talán a legtöbb időt itt töltjük. Nagyon fontos, hogy a menetek között elegendő időt hagyjunk a szervezet számára a felfrissüléshez a regenerálódáshoz. Kényelmes ágyakon pihenhetünk, esetleg alhatunk is. Takarjuk be testünket puha köntössel, törölközővel vagy szauna lepedővel, és élvezzük a szabadságot, nyugalmat és pihenést. Nagyon fontos, hogy itt is betartsuk az alapvető szabályokat és ne zavarjunk másokat.

pihenohely 1030x534

 

Ezek a helyiségek általában ízlésesen berendezett nyugalmat és békességet sugárzó terek. A berendezések között találhatunk fűtött ágyakat, padokat ahol a regenerálódás csodáját élhetjük át a testünket rabul ejtő kellemes meleg hatására. Masszőrök szolgáltatásainak igénybevételével még magasabb szinteket érhetünk el. Lehetnek különböző, megkülönböztetett pihenőhelyiségek, amik ízléses berendezése nyugtató. A megkülönböztetés lehet a berendezés függvénye vagy akár a nemek szerinti elkülönítés, pl. női pihenő. Nagyon fontos, hogy legyünk csendben, ne zajongjunk, másokat ne zavarjunk, itt sem mint az egész szaunázás alatt.


Tus, dézsazuhany, élményzuhany

Le kell mosni magunkról az izzadsággal távozó salakanyagokat. Mi sem lehet kellemesebb, minthogy különböző vízeffektekkel kényeztessük bőrünk. Nem kell feltétlenül rögtön a leghidegebbre venni, hanem magunk állíthatjuk be a számunkra kellemes hőfokot. Arra azért figyeljünk, hogy ha hideg vízzel zuhanyozunk, akkor a szívtől legtávolabbi pont hűtésével kezdjük, majd fokozatosan haladjunk a szív irányába.

elmenyzuhany 1030x773

Különböző fajtái vannak és ezek általában különböző fantázia nevekkel vannak ellátva pl. Trópusi eső. A legegyszerűbb típusa a dézsazuhany, a felmelegedett test gyors visszahűtést szolgálja. Addig, amíg a merülőmedencébe magunk döntjük, el milyen gyorsan mászunk bele, addig itt egy rántás és nyakunkban van egy komplett vödörnyi hideg víz. Kísérletezzünk kedvünkre, próbáljuk ki őket. Viszont semmiképpen se használjuk papucs nélkül és különösen figyeljünk a csúszásveszélyre.


Merülőmedence

Régen a Római fürdőkben is jelen volt a frigidárium részeként, hideg vízzel telített medence, szaunamenetek között továbbá a szaunázás záró fázisaként ajánlott. Általában a finn szauna mellé telepítik, használata is ezzel a szauna fajtával nőtt össze. Feladata a szervezet vitalizálása, ezáltal segítve a hideg - meleg váltófürdő régóta ismert élénkítő hatását. A finnek szaunázás után, a tavon vágott lékekben mártóznak meg, illetve a hóban fürdőztek (úsztak), minden szaunának jelentős része a hűlés folyamata, az Orosz szaunától a római szaunán át a Hamam fürdőig.

Tusolás nélkül ne használjuk a medencét, hiszen a bőrünkön ott van a szervezet által az izzadsággal kiadott salakanyag, mi sem szeretnénk mások izzadságában fürdeni. Szervezetre gyakorolt hatása vérpezsdítő. A hideg vízzel való találkozás kezdetben kellemes, majd ahogy egyre jobban hűl vissza bőrünk, egyre fázósabb lesz, kitágult pórusai hirtelen újra összehúzódnak, ezzel feszesítve a bőrt, pezsdítve a vérkeringést, ami nagyon kellemes felüdülést biztosít az átforrósodott test számára.

merulomedence 1030x671

 

Aki eddig nem szerette a hideg vízben való fürdést az is nyugodtan ki próbálja. Használatára nem lehet meghatározni időtartamot, nem szabad túlzásba vinni, túlélő, versenyszerűen minél több időt eltölteni benne. Addig maradjunk, benne ameddig jól érezzük magunk, amíg kellemes a szervezetünknek, maximum addig, amíg a felhalmozott hőenergiát le nem adjuk. Általában alkalmanként 1-3 perc elég szokott lenni.


Frigidárium - a wellness hideg csarnoka

A latin frigidus, vagyis hideg szóból eredő frigidárium nem más, mint a "hideg szoba", ha van ilyen helyiség, akkor a jégkutat is itt helyezik el. Tulajdonképpen frigidáriumnak nevezhető a szaunák mellett található hideg vizes merülő medence is, de egyre több helyen külön helyiséget alakítanak ki a "hideg szobának".

szaunaboltbanner2

 

Ez az alacsony hőmérsékletű, 3-6 fokos kabin kevésbé drasztikus, mint a hideg vizes merülő medence, mert a felhevült testet lassabban és kíméletesebben frissíti fel. Különösen ajánlott akkor, ha a meleg kabinok közül is az enyhébbet választottuk. A szauna adta forróság, és a firigárium fagyos levegője váltakoztatásával az érrendszer az egész szervezetben megtornáztatható, az orvostudomány által is bizonyított váltófürdő jótékony, frissítő hatása élvezetes.


Jégkút

Ez a kút, víz helyett jeget ad. Ha olyan a kialaítása a részlegnek, akkor a Frigidáriumban található. Lehet akár egy tál is aminek jéggel való folyamatos utánpótlásáról gondoskodnak. Használata nagyon kellemes. Tusolás után, ahol csak tudjuk minden részünket és végtagunkat dörzsöljük át a markunkba vett jéggel. Ez a helyi hűtés abszolút kellemes még azoknak is, akik a hideget nem szeretik.

 

 

jegszba 1030x686

 

Hőérzetünk szempontjából a jéggel való mosakodás egy kiadós szaunázás után, meglepő módon nem lesz fázós élmény. Élettani hatásai megegyeznek a frigidáriumban használt eszközökkel. Viszont használata a legkellemesebb az összes közül.


Kneipp taposó

Mint ahogyan már megszokhattuk, hogy a szaunavilágok hatásai nagy részben erre vannak alapozva. A 16 fok körüli hideg vízben, mezítláb a köveken sétálgatva masszírozza talpunk, miközben minden lépésnél kiemelve sarkunkat élvezzük a hideg és a meleg váltakozását. Nagyon jó hatással van lábunk vérkeringésére, az érfalak megerősödésére.

Alkalmazása, arra a többször hallott dologra vezethető vissza hogy mennyire egészséges a mezítláb való sétálgatás akár a földön, mezőn és réten. Gyakorlatilag 3 dolog kombinációja egyben, talpmasszázs, hideg vízes kúra és a hideg-meleg váltófürdő. Így együtt ez a hármas nagyon jó hatást fejt ki talpunkon keresztül egész testünkre.

bannerpélda1

 

A Kneipp taposó medencében körbe-körbe sétálva a hideg (16-14 OC) és meleg (36-38 OC) víz váltakozásával fokozódik az anyagcsere, a salakanyagok gyorsabban távoznak, erősödik az immunrendszerünk és a sétától kellemesen felfrissül. Javítja a láb vérkeringését, erősíti a táróizmokat s egyben talpmasszázsként is funkcionál, hiszen a medencében található legömbölyített élű kövek enyhén masszírozzák talpink feflexzónáit.

Reflexzónáink masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni. Üdít, frissít és pihentet és rendszeresen alkalmazva nagyon jó hatással van az anyagcsere folyamatokra. Németországban a modern orvostudomány szerves része, rendszeresen alkalmazzák egészségügyi intézményekben is. Itt kb. 3-5 percet sétálunk. A vízkúra után lábainkat takarjuk be törölközőnkkel, vagy vegyünk fel meleg zoknit. Feltalálója Sebastian Kneipp aki saját magán kísérletezte ki az eljárást, sok más egyéb egészségmegőrző és egészségjavító technikával együtt, amik nagy részben a hideg vizes kúrára épültek.


Lábfürdő

Használata a lehűlés fázisa után is szükséges. Lényege, hogy mikor szaunázni indulunk lábaink a többi testrészünknél ne legyenek hidegebbek, mint általában, ezzel az eszközzel előmelegíthetjük megkönnyítve a keringést. A lehűlési szakasz végeztével kényelmesen leülve a hideg víztől összehúzódott érfalakat újra mozgásba kell hozzuk ennél elképzelni sem lehet jobbat mint egy meleg lábfürdő.

Minden egyes alkalommal, amikor hideg vízzel érintkezünk automatikusan összehúzódásra késztetjük a bőr vérereit, a meleg lábfürdővel gyorsítható az erek ismételt kitágulása, ezek a folyamatok reflexszerűen, automatikusan, idegi úton végbemenő reakciók. Érdemes 3-5 percet így ülve eltölteni a lábak melegítésével.

kneipp 1030x686

 

Elképzelhető, hogy míg itt ülünk és szó szerint lógatjuk a lábunk, a szaunából magunkba szedett meleg még dolgozik és további izzadásra késztet bennünket, hamarosan a hátunk közepéig érhet az a kellemes érzés, ami a talpunkból indulva átjárja egész testünket. Mivel nagyon sok szaunavilágban nem található meleg vizes lábfürdő így a zuhanyt igénybe tudjuk venni erre a célra is.


 A tepidárium, a "lágy melegítő"

Találó a megnevezés, mivel a tepidáriumban a hőmérséklet csupán csekély mértékben haladja meg az ember testhőmérsékletét. Tulajdonképpen ez is egyfajta szauna, itt azonban nem kell egy meleg, párás levegővel telt térben tartózkodni. Általában mozaik csempével kirakott, 30-40 fokos padozatokról van szó, melyek tulajdonképpen meleg nyugágyak. Ezeken elfeküdve izzadás nélkül melegszenek fel a hidegebb testrészek, ezáltal javul a vérkeringés.

 

tepidarium 1030x567

 

Erősítse immunrendszerét gyógyszerek nélkül és előzze meg a betegségeket kényelmesen és relaxálva! A tepidárium rendszeres látogatása ugyanis hatásos ellenszernek bizonyul a meghűlés, a reuma, az allergia, a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen egyaránt. Fontos, hogy a tepidáriumban addig tartózkodhatunk, ameddig csak jól esik.


 

Jó Szaunázást és Pihenést Kívánunk!

SzaunaClub

 

Észrevételed van? Kiegészítenéd? Valamivel nem értesz egyet? Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., várjuk a leveled!

 

Keress, kövess minket a többi platformunkon is! Köszönjük!

facebook 50x50 GooglePlus logos 50X50 Twitter Log 50x41 instagram 50x50 Youtube logo 50x50